Εικόνες, ειδησεογραφία και τεχνητή νοημοσύνη: Η μελέτη της περίπτωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς - Ιακώβου, Ησαϊάνα (My University, 2024)
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατηγορηθεί αρκετά για την εμπλοκή της στην παραγωγή ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης του κοινού. Η ειδησεογραφική κάλυψη του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές ως καθοδηγούμενη από τα εργαλεία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αμφισβητώντας την αληθοφάνεια των ειδήσεων και ειδικά του οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιείται για να καλύψει τα γεγονότα. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αρχικά μελετά τις εικόνες που έχουν δημοσιευτεί σε διαδικτυακά άρθρα για κάλυψη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς ως προς τη ρεαλιστικότητα και τις αξίες των ειδησεογραφικών εικόνων. Πιο συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν πραγματικές φωτογραφίες και χρησιμοποιήθηκε η λεζάντα που τις συνοδεύει ως λεκτική περιγραφή για την δημιουργία εικόνων από τα εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, DALL-E και DeepAI οι οποίες στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και συγκρίθηκαν με τις πραγματικές. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι εικόνες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ειδήσεων λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τη ρεαλιστικότητα όσο και τις αξίες των ειδησεογραφικών εικόνων, υπερέχοντας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις των αντίστοιχων πραγματικών εικόνων όπως η αξία της συμφωνίας/ συνήχησης και η αξία της εγγύτητας.
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Ειδησεογραφικές εικόνες; Ψεύτικες ειδήσεις; Ψευδείς ειδήσεις; Παραπληροφόρηση; Αξίες ειδησεογραφίας; Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς; Artificial intelligence; Generative AI; Fake news; Misinformation; News images; Journalism values; Israel-Hamas war