Επιπολασμός και σχετικοί παράγοντες ανάπτυξης διαβήτη κύησης - Κυριάκου, Πωλίνα (My University, 2022)
Εισαγωγή : Διαβήτης κύησης ορίζεται ως μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσεται ή ανακαλύπτεται η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη κατά την εγκυμοσύνη , με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα μετα τον τοκετό. Ο διαβήτης κύησης επιφέρει επίσης δυσμενείς βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για την μητέρα όσο και για το νεογνό. Σκοπός : Αξιολόγηση του επιπολασμού και των παραγόντων κινδύνου σε έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης. Υλικό και Μέθοδος : Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική αναζήτησα της σχετικής αγγλικής βιβλιογραφίας , στις βάσεις δεδομένων CINAHL και PubMed χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς . Η αναζήτηση έγινε το διάστημα Μάρτιο 2015 – Φεβρουάριο 2022 . Αποτελέσματα : Η αναζήτηση ανέδειξε 9 μελέτες , οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια κατά τη περίοδο 2015-2022 . Με το τέλος της αναζήτησης της βιβλιογραφίας , διαπιστώθηκε πως οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η αυξημένη ηλικία της μητέρας(>35 έτη) , το κάπνισμα , η πολυτοκία , η παχυσαρκία , η αρτηριακή υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό. Συμπεράσματα : Χρειάζεται η κατανόηση για τον επιπολασμό και για τους παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη κύησης , λόγω του ότι υπάρχει υψηλός επιπολασμός απαιτείται άμεση προσοχή από τους ειδικούς για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του στον οργανισμό μιας εγκύου γυναίκας.
Keywords: Διαβήτης κύησης; Πρόληψη; Παράγοντες κινδύνου; Κύηση; Gestational diabetes; Prevalence; Risk factors; Pregnancy