Σχέση της έκθεσης των παιδιών στο γονεϊκό κάπνισμα και στον καπνό του τσιγάρου στο νοικοκυριό με το παιδικό βρογχικό άσθμα - Πονηρού, Αννίτα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το άσθμα αποτελεί μία σοβαρή χρόνια αναπνευστική νόσο στα παιδιά και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το παθητικό κάπνισμα από τους γονείς ή στο νοικοκυριό. Η έκθεση των παιδιών σε αυτό τον επιβλαβή καπνό αποτελεί κίνδυνος για άσθμα αφού το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ανώριμο. Η επικράτηση του άσθματος είναι αυξημένη και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να διερευνηθεί η σχέση βρογχικού άσθματος σε παιδιά κι εφήβους με την έκθεσή τους στο κάπνισμα των γονέων καθώς και στον καπνό του τσιγάρου στο νοικοκυριό. Υλικό και Μέθοδος: Έγινε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και διερεύνηση της σχετικής ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων GOOGLE SCHOLAR, PUBMED και MEDLINE με λέξεις-κλειδιά “environmental tobacco smoke” OR “parental smoking” OR “second-hand smoking” AND “childhood asthma” OR “asthma in children” και “παθητικό κάπνισμα στο σπίτι”AND “παιδικό άσθμα” και σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε τελικά σε 10 μελέτες που ήταν δημοσιευμένες στο διάστημα 2007-2013 και πληρούσαν τα κριτήρια που προκαθορίστηκαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών υπήρχε μια ασάφεια για το αν υπάρχει σχέση μεταξύ του παιδικού άσθματος και του καπνίσματος των γονέων. Βρέθηκε πιο ξεκάθαρα ότι το κάπνισμα στο σπίτι επηρεάζει το παιδικό βρογχικό άσθμα. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα των μελετών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τη σχέση του καπνίσματος των γονέων με το παιδικό άσθμα. Επίσης, η μείωση της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στο νοικοκυριό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη άσθματος και στη μείωση συμπτωμάτων του.
Keywords: Παιδικό άσθμα; Παθητικό κάπνισμα; Νοικοκυριό; Κάπνισμα γονέων