Επίδραση σωματικής δραστηριότητας και διατροφής στην πρόληψη σταφανίαιας νόσου στις γυναίκες - Ριαλά, Eλένη (My University, 2023)
Εισαγωγή: H στεφανιαία νόσος αποτελεί μέγιστο και πολύπλευρο πρόβλημα υγείας μιας και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες .Tο 80%-90% των ανθρώπων που πέθαιναν από ΣΝ είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της σημαντικότητας της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής στην μείωση κινδύνου για στεφανιαία νόσο στις γυναίκες. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, MEDLINE, CI-NAHL) με λέξεις κλειδιά “diet” OR “nutrition” OR “food habit” OR “eating habit” OR “lifestyle” AND “exercise” OR “physical activity” AND “coronary heart disease” OR “coronary artery disease” OR “CHD” σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 6 μελέτες, κατά την περίοδο 2013-2017, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα σχετίζονταν με την μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου στον γυναικείο πληθυσμό. Συμπεράσματα: Από το σύνολο των υπαρχόντων δεδομένων προκύπτει πως, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στατιστικά σημαντικά στην μείωση κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός διατροφής και σωματικής άσκησης δρα ως σημαντικός παράγοντας πρόληψης στεφανιαίας νόσου.
Keywords: Στεφανιαία νόσος; σωματική δραστηριότητα; διατροφή; γυναίκες; Coronary heart disease; physical activity; nutrition; women