Η χρήση εικονικής περίφραξης σε μηρυκαστικά ζώα : Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση - Τρουλλής, Ανδρέας (My University, 2024)
Η εικονική περίφραξη είναι μια καινοτόμα τεχνολογία που στοχεύει στη βοήθεια των κτηνοτρόφων ώστε να διαχειριστούν τις περιοχές βόσκησης και τα ζώα της μονάδας τους. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει στη σωστή διαχείριση του βοσκότοπου αφού ο κτηνοτρόφος μπορεί να κάνει χρήση σε συγκεκριμένο μέρος του βοσκότοπου οποιαδήποτε στιγμή θεωρεί κατάλληλη ο ίδιος, ενώ επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές δύσβατες ή προστατευόμενες που είναι δύσκολο να περιφραχτούν ή δεν επιτρέπεται να περιφραχθούν με φυσική περίφραξη. Ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για το αν επηρεάζεται η ευζωία των ζώων με την χρήση αυτού του εξοπλισμού. Η τεχνολογία τις εικονικής περίφραξης βασίζεται σε κολάρα που περιέχουν GPS, εκπέμπουν ηχητικές αλλά και ηλεκτρικές προειδοποίησης έτσι ώστε τα ζώα να μείνουν εντός τον καθορισμένων ορίων. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για την εικονική περίφραξη και παραθέτει τα πιθανά οφέλη της τεχνολογίας αυτής αλλά και αν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Τα πειράματα, που παρουσιάζονται είχαν ως σκοπό την ανάπτυξη ενός πρωτόκολλου εκμάθησης, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ηχητικές προειδοποιήσεις που εκπέμπονται από τα κολάρα, την αξιολόγηση της ανταπόκρισης τους καθώς και το επίπεδο στρες που αναπτύσσουν. Αυτό έγινε με την εξέταση των επιπέδων Κορτιζόλης και πραγματοποιήθηκε αυτή είτε με μετρήσεις κάνοντας χρήση του τριχώματος είτε των κοπράνων των ζώων έτσι ώστε να ελεγχθεί η πιθανή πρόκληση στρες στα ζώα από το ηλεκτροσόκ που εκπέμπουν τα κολάρα. Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση έδειξε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους περίφραξης ως προς τα επίπεδα στρες των ζωών. Συμπερασματικά, επιβεβαιώνεται ότι τα ζώα μπορούν σταδιακά να ανταποκριθούν στην εικονική περίφραξη χωρίς να επηρεάζεται η καλή τους διαβίωση.
Keywords: Εικονική Περίφραξη; Ευζωία; Βοσκότοπος; Στρες; virtual fencing; welfare; grazing management; stress