Παρακολούθηση των κατακόρυφων μετακινήσεων του φράγματος του Κούρη στην Κύπρο με σύγχρονες μεθόδους ακριβείας - Παντελίδου, Αθηνά (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την μέτρηση και επίλυση ενός υφιστάμενου δικτύου κατακόρυφου ελέγχου, το οποίο έχει εγκατασταθεί στη περιοχή της στέψης του φράγματος του Κούρη, στην Κύπρο, με σκοπό τον προσδιορισμό των κατακόρυφων μετακινήσεων. Τα κεφάλαια που αποτελούν τη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία είναι τα παρακάτω : Στο Κεφάλαιο 1, γίνεται μια γενική αναφορά στον ορισμό του φράγματος και στους τύπους κατασκευής φραγμάτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ακολούθως γίνεται αναφορά στον αριθμό και το είδος φραγμάτων που υπάρχουν στην Κύπρο, ποιές οι ανάγκες που οδήγησαν στην κατασκευή του έργου του Νότιου Αγωγού και κατά συνέπεια του φράγματος του Κούρη, για το οποίο γίνεται λεπτομερής περιγραφή της κατασκευής και των γεωλογικών και γεωμορφολογικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του φράγματος. Το Κεφάλαιο 2, αναφέρεται στο σχεδιασμό των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν, στον οποίο αναλύονται οι μέθοδοι μέτρησης του δικτύου κατακόρυφου ελέγχου που χρησιμοποιήθηκαν, όπως η Ψήφιακη Γεωμετρική Χωροστάθμηση και η Τριγωνομετρική Υψομετρία Ακριβείας (ΤΡΥΑ). Επίσης γίνεται μια αναφορά στα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα που φέρουν οι δύο μέθοδοι και μια περιγραφή του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στο πεδίο για την εκτέλεση των μετρήσεων. Ακολούθως περιγράφεται αναλυτικά η εκτέλεση των μετρήσεων. Στο Κεφάλαιο 3, παρουσιάζεται η επεξεργασία των μετρήσεων και συγκεκριμένα η διαδικασία κλεισίματος των βρόγχων που σχηματίζονται στο κατακόρυφο δίκτυο για την περίοδο 2012. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή της επίλυσης του δικτύου που έχει γίνει με την Μέθοδο Ελάχιστων Τετραγώνων, τόσο με τις έξι (6) υψομετρικές αφετηρίες όσο και με πέντε (5) υψομετρικές αφετηρίες. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στον στατιστικό έλεγχο και έλεγχο παρατηρήσεων κατά Baarda, που χρησιμοποιούνται για έλεγχο της επίλυσης του δικτύου. Το κεφάλαιο 4, αναφέρεται στην επίλυση του δικτύου με μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την χρονική περίοδο 2006, όπου ακολουθείται η διαδικασία vi κλεισίματος των βρόγχων και γίνεται συνόρθωση του δικτύου με πέντε (5) υψομετρικές αφετηρίες. Στο κεφάλαιο 5, γίνεται περιγραφή της μεθοδολογίας προσδιορισμού των κατακόρυφων μετακινήσεων των κορυφών του δικτύου, σχετικών και απόλυτων. Στην συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός τους. Στο κεφάλαιο 6, προσδιορίζεται η ταχύτητα μεταβολής των απόλυτων μετακινήσεων για την χρονική περίοδο 2006-2012. Στα κεφάλαια 7 και 8, αναφέρονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον έλεγχο μετακινήσεων και την σύγκριση των δικτύων κατακορύφου ελέγχου κατά την περίοδο 2006-2012, και γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής προτάσεων που ίσως να φανούν χρήσιμες σε μελλοντικές αντίστοιχες μελέτες.
Keywords: Kouris Dam; Vertical control networks; Vertical displacement; Φράγμα του Κούρη; Δίκτυα κατακόρυφου ελέγχου; Kατακόρυφες μετακινήσεις