Περιγραφή άυλης πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από μεταδεδομένα: η περίπτωση του παραδοσιακού χορού - Γιαννουλάκης, Σταμάτιος; Τσαπατσούλης, Νικόλας; Καμαρινόπουλος, Αλέξιος (My University, 2017)
Η προσπάθεια των κρατών, όσο και διεθνών οργανισμών για προστασία και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς γίνεται εντονότερη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Unesco, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά ορίζονται οι προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, οι παραστατικές τέχνες, δρώμενα και εορταστικές δραστηριότητες, γνώσεις σχετικά με τη φύση και το σύμπαν και παραδοσιακή τεχνογνωσία, καθώς και παραδοσιακές χειροτεχνίες. Μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι και οι παραδοσιακοί χοροί. Η καταγραφή και τεκμηρίωσή των παραδοσιακών χορών αποτελεί τη πρώτη προτεραιότητα για να επιτευχθεί ο στόχος της διαφύλαξης και διάδοση. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει ερευνητικές προσπάθειες, για ψηφιακή καταγραφή, ανάλυση και αναπαράσταση των παραδοσιακών χορών ώστε να διασωθούν, αναδειχθούν και μεταδοθούν . Η ψηφιακή περιγραφή των παραδοσιακών χορών μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα σχήμα μεταδεδομένων. Τα μεταδεδομένα σύμφωνα με το National Information Standards Organization (NISO) αποτελούν δομημένη πληροφορία η οποία περιγράφει, ερμηνεύει, εντοπίζει ή διευκολύνει την ανάκτηση, τη χρήση και τη διαχείριση ενός πληροφοριακού πόρου. Ωστόσο, μια από τις βασικές προκλήσεις στη καταγραφή είναι ότι δεν υπάρχει σχήμα μεταδεδομένων κατάλληλο για περιγραφή των παραδοσιακών χορών. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα σχήμα μεταδεδομένων κατάλληλο για τη προαναφερθείσα περίπτωση. Σε πρώτη φάση θα γίνει έρευνα για τα σχήματα των μεταδεδομένων που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της άυλης πολιτιστική κληρονομιάς. Στη συνέχεια θα αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες και τα στοιχεία που είναι αναγκαία στη καταγραφή παραδοσιακών χορών, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κατάλληλο σχήμα μεταδεδομένων.
Keywords: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά; Μεταδεδομένα; Παραδοσιακοί χοροί; Ψηφιοποίηση; Έργο Terpsichore