Πρωτοβάθμιος και Δευτεροβάθμιος έλεγχος υφιστάμενων κτηρίων έναντι σεισμικότητας - Κοσμά, Στέλλα (My University, 2022)
Η εργασία αυτή αναφέρεται στον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό και μετασεισμικό έλεγχο υφιστάμενων κτηρίων. Παρουσιάζονται κάποιες από τις μεθόδους προσεισμικού ελέγχου των κτηρίων για την αξιολόγηση της αντοχής και της αντισεισμικής τους ικανότητας σε ενδεχόμενο σεισμού για την ασφάλεια των ενοίκων των κτηρίων, αλλά και την ασφάλεια των κτηρίων μετά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Στόχος του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου είναι η κατηγοριοποίηση ανάλογα με την επικινδυνότητα τους (βλάβες, αστοχίες, σεισμική ζώνη, έδαφος) σε γενικότερα τρεις κατηγορίες και η μετέπειτα επισκευή τους, για την αποκατάσταση της ασφάλειας χρήσης τους. Παρουσιάζονται οι προσεισμικοί μέθοδοι Νέας Ζηλανδίας, του Αμερικανικού FEMA 154, την Κυπριακής μεθόδου, της Ιταλικής. Γίνεται εφαρμογή των προσεισμικών ελέγχων της Αμερικανικής και την Κυπριακής μεθόδου παρουσιάζοντας την διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων, τα αποτελέσματα και την σύγκριση τους γενικότερα. Έπειτα, γίνεται εφαρμογή και σύγκριση των προσεισμικών μεθόδων της Αμερικανικής FEMA-154 και της Κυπριακής σε υφιστάμενο κτήριο. Στο τέλος της παρούσας εργασίας, σημειώνονται τα γενικά συμπεράσματα για την σημαντικότητα του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου του προσεισμικού και μετασεισμικού ελέγχου και των μεθοδολογιών που εφαρμόζονται αντίστοιχα.
Keywords: Πρωτοβάθμιος; Δευτεροβάθμιος; έλεγχος; κτήριο; σεισμικότητα; προσεισμικός; μετασεισμικός; primary; secondary; assessments; seismicity; pre-seismic; post-earthquake; buildings