Ο ρόλος της ψυχολογικής παρέμβασης στο παιδί με καρκίνο - Μενελάου, Δώρα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο παιδικός καρκίνος είναι μια κατάσταση πολυσύνθετη, δύσκολη και συναισθηματικά επώδυνη που πλήττει όχι μόνο το παιδί αλλά και ολόκληρη την οικογένεια, για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού με διάφορους τρόπους παρέμβασης. Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώθηκε στην αναζήτηση και στην αξιοποίηση των διαφορετικών τρόπων ψυχολογικής παρέμβασης σε ένα παιδί με καρκίνο τόσο απο τους επαγγελματίες υγείας όσο και από την οικογένεια του παιδιού. Υλικό – Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Απρίλιου 2020 απο τις βάσεις δεδομένων PubMed, Google Scholar και Scopus. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι «Promoting physical activity in children with cancer», “Art therapy in paediatric patients with cancer», «Effect of the game on children with cancer». Οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς και συνδέσμους. Επίσης αναζητήθηκαν σχετικά άρθρα με χειροκίνητη σάρωση καθώς και στην βιβλιογραφία των άρθρων όπου επιλέγηκαν κατά την πρώτη αναζήτηση. Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, συγκριτικές μελέτες, κλινικές δοκιμές και οινιεί πειραματικές μελέτες. Οι μελέτες είχαν δημοσιευθεί απο το 2017 μέχρι το 2020 και η γλώσσα δημοσίευσης είναι τα αγγλικά. Αποτελέσματα: Απο την αρχική αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας προέκυψαν 397 άρθρα. Ακολούθως, με την χρήση των περιορισμών της μηχανής αναζήτησης (limits:publication dates: last 5 years, species: Ρediatric patients, Language:English), προέκυψαν 197 άρθρα. Τα άρθρα αυτά μελετήθηκαν αρχικά απο τον τίτλο και την περίληψη και απορρίφθησαν ακόμα 175 τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή ήταν άσχετα με το θέμα της παρούσας ανασκόπησης. Τα 25 άρθρα που απέμειναν μελετήθηκαν πλήρως και απο αυτά απορρίφθησαν ακόμα 15 άρθρα, αφού δεν τηρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 10 μελέτες στην παρούσα ανασκόπηση. Συμπεράσματα: Οι έρευνες που συμπεριλήφθησαν στην παρούσα ανασκόπηση έδειξαν θετικά αποτελέσματα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο αλλά και στους ίδιους τους γονείς τους. Οι παρεμβάσεις που μελετήθηκαν, βοήθησαν τα παιδιά σε αρκετούς τομείς της ζωής τους όπως, καλύτερη ποιότητα ζωής, κίνητρα και ενθάρρυνση ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία θεραπεία τους, μείωση του άγχους καθώς και της κόπωσης που επιφέρει ο καρκίνος. Οι γονείς με την σειρά τους, εκπαιδεύτηκαν στους σωστούς τρόπους όπου μπορούν να εφαρμόσουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ώστε μην είναι τόσο επώδυνη η κατάσταση που βιώνουν.
Keywords: Παιδικός καρκίνος; Ψυχολογική παρέμβαση; Παιχνίδι; Φυσική δραστηριότητα; Physical activity; Children with cancer; Art therapy; Game