Ο διδακτικός ρόλος του νοσηλευτή σε άτομα με καρκίνο των όρχεων - Γεωργίου, Κυριάκος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια νόσος οι οποία εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες νεαρής ηλικίας κυρίως 15-35 ετών, είναι ένας από τους πιο ιάσιμους καρκίνους, ωστόσο πιθανή καθυστερημένη διάγνωση που μπορεί να επιφέρει των θάνατο για αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του. Η διάγνωση του συνήθως γίνεται από το ίδιο το άτομο με την αυτοεξέταση των όρχεων και στην συνέχεια με κλινικές εξετάσει. Η θεραπεία που ακολουθείται κατά κύριο λόγο είναι παρόμοια σε όλες της περιπτώσεις, δηλαδή ακολουθεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του όρχι και στην συνέχεια χημειοθεραπεία εάν κρίνεται αναγκαία. Η διδασκαλεία που χρειάζεται να γίνεται τόσο στους ασθενείς αλλά και στους άνδρες που πιθανός να νοσήσουν είναι πολυδιάστατη αλλά και πολύ σημαντική τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια πρόληψη και πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται η ανάγκες κάθε ασθενεί. Σκοπος: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να ερευνήσει των διδακτικό ρόλο που έχει ο νοσηλευτής απέναντι στους άνδρες τους οποίους νοσούν αλλά και σε αυτούς που πιθανός να νοσήσουν και πόσο σημαντικός είναι ο νοσηλευτής τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια πρόληψη. Υλικό και Μέθοδος:Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 7 άρθρα τα οποία επιλέγηκαν μετά από ανασκόπηση στις βάσεις δεδομένων GOOGLE SCHOLAR, CINAHL, PUBMED, MEDLINE, επίσης έγινε αναζήτηση με χειροκίνητη σάρωση στα ελληνικά περιοδικά «Νοσηλευτική», «Νοσηλεία και Έρευνα» και «Κυπριακά Νοσηλευτικά Χρονικά». Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι nursing, education, teaching, testicular cancer, prevention. Με χρονικό εύρος από το 2004 μέχρι το 2014. Αποτελέσματα:Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν οι νοσηλευτές αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ανδρών, ωστόσο γίνεται αντιληπτή η ανάγκη για περεταίρω ενημέρωση. Επίσης όπως φαίνεται από της έρευνες οι νοσηλευτές στην Αμερική κάνουν περισσότερη και συζητούν περισσότερο με τους άνδρες για το θέμα του καρκίνου των όρχεων σε σχέση με τους νοσηλευτές σε χώρες τις Ε.Ε. Συμπεράσματα: Με βάσης της έρευνες που έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση συμπεραίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για περεταίρω εκπαίδευση των νοσηλευτών για το θέμα του καρκίνου των όρχεων αλλά και να βρεθεί τρόπος ώστε να συζητούνται πιο εύκολα θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής αυτών των ανδρών όπως η σεξουαλικότητα, ή γονιμότητα, πως αντιλαμβάνονται των ανδρισμό τους, όπως επίσης να ενημερώνονται για ότι αφορά την υγεία τους.
Keywords: Ιάσιμος καρκίνος; Καρκίνος των όρχεων; Έγκαιρη διάγνωση; Χειρουργική επέμβαση; Χημειοθεραπεία; Νοσηλευτής