Η Αξιολόγηση της Ηθικής Ευαισθησίας και Προσωπικής Αξίας αυτοαποδοχής σε φοιτητές Λογοθεραπείας - Παπαμιχαήλ, Μαρία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η ηθική ευαισθησία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα ηθικά ζητήματα όταν αυτά προκύπτουν στην πράξη. Η ηθική ευαισθησία συνδέεται στενά με τα επαγγέλματα υγείας και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το επάγγελμα της Λογοθεραπείας. Σκοπός της παρούσας εργασίας: Η παρούσα εργασία έχει σαν στόχο να διερευνήσει και να αξιολογήσει το βαθμό της ηθικής ευαισθησίας και την προσωπική αξία αυτό-αποδοχής στους φοιτητές της Λογοθεραπείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μεθοδολογία: Το κύριο μέσο για την υλοποίηση της έρευνας αποτέλεσε η συμπλήρωση των τριών ερωτηματολογιών, τα οποία ήταν και τα τρία πολλαπλής επιλογής. Τα ερωτηματολόγια Ηθικής Ευθύνης και του Βαθμού της Αντιλαμβανόμενης Προσωπικής Αξίας αποτελούνταν από 9 ερωτήσεις, ενώ το ερωτηματολόγιο για την Αυτό-αποδοχή και Αποδοχή των Άλλων από 64 ερωτήσεις. Τα τρία ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 23 Κύπριες προπτυχιακές φοιτήτριες λογοθεραπείας, οι οποίες φοιτούν στο τελευταίο έτος σπουδών τους. Το ερωτηματολόγιο για την Ηθική Ευθύνη, επίσης συμπληρώθηκε ξεχωριστά και από 10 προπτυχιακές τεταρτοετείς φοιτήτριες οι οποίες απάντησαν το ερωτηματολόγιο δύο φορές με διάστημα μίας εβδομάδας. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων κατέδειξαν πως οι προπτυχιακές τεταρτοετείς φοιτήτριες έχουν το αίσθημα της ηθικής ευθύνης κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης και παράλληλα αντιλαμβάνονται την αξία που έχουν σαν άτομα και σαν επαγγελματίες. Συμπεράσματα: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το αίσθημα της ηθικής ευθύνης στο επάγγελμα της Λογοθεραπείας, γιατί μέσω αυτής προσφέρεται καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναγνώριση της προσωπικής αξίας και της αυτό-αποδοχής.
Keywords: Ηθική Ευθύνη; Αυτό-αποδοχή; Προσωπική Αξία; Φοιτητές Λογοθεραπείας