Η χρήση της τηλεϊατρικής στην Κοινοτική Νοσηλευτική σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα στην κοινότητα - Γιαννακού, Χριστίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η χρήση της τεχνολογίας και ειδικότερα της τηλεϊατρικής που επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να παρέχουν θεραπεία στους ασθενείς τους εκτός του ενδονοσοκομειακού χώρου απεικονίζεται, είτε ως ένα σενάριο εφιάλτη, είτε ως μια «πανάκεια» για όλα τα δεινά της υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η απόδειξη της σχέσης ικανοποίησης-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στον τομέα της τηλεϊατρικής στην κοινότητα σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα και τον αντίκτυπό της στην ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, επίσης και η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο της τηλεϊατρικής στην Κοινοτική Νοσηλευτική. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (MEDLINE, CINAHL, COCHRANE, PUBMED) με λέξεις κλειδιά (((telemedicine or telehealth or telecare)) AND (“community nursing” or “district nursing” or “community nurse” or “district nurse” or “home care” or “home health care” or “home healthcare”)) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 11 μελέτες, κατά την περίοδο 2019-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής και της συνήθους φροντίδας στην κοινότητα όσον αφορά την ικανοποίηση που εκφράζουν οι ασθενείς και οι φροντιστές τους σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της τηλεπαρακολούθησης, τη βελτίωση των διάφορων ζωτικών σημείων, συμπτωμάτων και παραμέτρων που εξετάστηκαν. Συμπεράσματα: Η ανάληψη της τηλεϊατρικής στην κοινοτική υγειονομική περίθαλψη θα δώσει μια νέα διάσταση στη φροντίδα, προσφέροντας υψηλή ικανοποίηση και καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο στους ασθενείς και στους φροντιστές τους, όσο και στους επαγγελματίες υγείας.
Keywords: Τηλεϊατρική; Τηλεπαρακολούθηση; Κοινοτική Νοσηλευτική; Κατ’οίκον φροντίδα; Συστηματική ανασκόπηση; Community Nursing; District Nursing; Telemedicine; Telehealth; Telecare; Systematic Review