Μελέτη αιτιών που συμβάλουν στην μη έγκαιρη αποπεράτωση των κατασκευαστικών έργων στην Κύπρο και έξυπνοι τρόποι αντιμετώπισης τους - Παναγιώτου, Μιχάλης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζεται ανασκόπηση των χαρακτηριστικών του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο. Επίσης επεξήγεται ο ορισμός των δημοσίων συμβάσεων, η διαδικασία σύναψης τους, τα είδη των συμβάσεων αλλά και τα πλεονεκτήματα μειονεκτήματά τους. Ακόμη έγινε επεξήγηση των εγγράφων αλλά και των όρων των συμβολαίων. Η προσπάθεια ανάκτησης των πληροφοριών που αφορούν τις αιτίες που οδηγούνται οι εργολάβοι σε καθυστερημένες παραδόσεις έργων και κατά συνέπεια σε οικονομικές απαιτήσεις από το κράτος έγινε μέσω ερωτηματολογίων αλλά και προσωπικών συνεντεύξεων. Συγκεκριμένα, μέσω ερωτηματολογίου δείγματος πενήντα ενός (51) εργολάβων και επιβλέπων μηχανικών, και μέσω των προσωπικών συνεντεύξεων δεκαπέντε (15) συμμετεχόντων ανακτώνται πληροφορίες που αφορούν κυρίως τις αιτίες οι οποίες προκαλούν αργοπορημένες παραδόσεις των έργων. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το πρόγραμμα Quantum (Statistical programming language). Στην συνέχεια δίνονται τόσο τα συμπεράσματα που πάρθηκαν με τη βοήθεια της συγκεκριμένης έρευνας, όσο και προτάσεις για αντιμετώπιση και βελτίωση της παρούσας κατάστασης στο δημόσιο τομέα. Τέλος έγινε παρουσίαση της χρήσης γεωραντάρ για ψηφιακή αποτύπωση υφιστάμενων υπηρεσιών σε περιοχή του Δήμου Πάφου, με σκοπό την ανάδειξη της εν λόγο μεθόδου για μελλοντική χρήση.
Keywords: Κατασκευαστικός τομέας; Κύπρος; Δημόσιες συμβάσεις