Η εκπόνηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: προτάσεις για διαμόρφωση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στον Κυπριακό Χώρο - Ανδρέας, Αβραάμ (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την ανάπτυξη ενός Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής της Θαλάσσιας Χωροταξίας, που με τη σειρά του αποτελεί ένα σχετικά σύγχρονο αντικείμενο όχι μόνο για το κυπριακό σύστημα χωρικού σχεδιασμού αλλά και για το ευρωπαϊκό σύστημα σχεδιασμού γενικότερα. Αντικείμενό του είναι η οργάνωση των δραστηριοτήτων και χρήσεων που λαμβάνουν χώρα στις τρεις διαστάσεις του θαλάσσιου χώρου. Το γεγονός ότι αυτές οι χρήσεις και δραστηριότητες ενδέχεται να συνυπάρχουν σημειακά είναι μία βασική διαφορά του Θαλάσσιου και του Χερσαίου Χωροταξικού σχεδιασμού. Επισημαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ των δύο σχεδιασμών δεν περιορίζονται μόνο στην πολλαπλή συνύπαρξη των χρήσεων αλλά σε ένα γενικότερο εύρος. Σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί και το γεγονός πως οι δύο σχεδιασμοί έχουν σχέση αλληλεπίδρασης και όχι σύγκρουσης. Η σχέση αλληλεπίδρασης καθώς και ο διασυνοριακός χαρακτήρας του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού επισημαίνεται στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναγκαιότητα ανάπτυξης και εφαρμογής του για την ευρωπαϊκή κοινότητα λόγω της έκτασης της ακτογραμμής που διαθέτει, αποτυπώνεται από τις προσπάθειες που έχουν επιχειρηθεί σε επίπεδο κρατών μελών. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς. Η σύνταξη θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων στην περίπτωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων, καθώς και να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία παράκτιων περιοχών στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.
Keywords: Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου; Θαλάσσιος χώρος; Marine Spatial Plan