Λεκτικές τεχνικές που υποβοηθούν ενήλικες με χρόνια αφασία στην ανάπτυξη ικανοτήτων διήγησης σε ομαδική θεραπεία - Δημητρίου, Χριστοδούλα (My University, 2024)
Η αφασία ως μια γλωσσική διαταραχή συχνά επηρεάζει την ομιλία και την επικοινωνία, δυσκολεύοντας τα άτομα να παράγουν προσωπικές ιστορίες κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων τους. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει πως οι λεκτικές στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες αφήγησης ιστοριών των ενηλίκων με χρόνια αφασία σε ομαδική θεραπεία. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, στην οποία έλαβαν μέρος τρεις συμμετέχοντες με χρόνια αφασία σε ένα ομαδικό πλαίσιο, στοχεύοντας στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στην διεύρυνση των δεξιοτήτων αφήγησης. Πραγματοποιήθηκαν εννέα συνεδρίες θεραπείας οι οποίες ένταξαν τις μεθόδους συμπαραγωγής και κωδικοποίησης που στόχευαν στην παραγωγή λέξεων, προτάσεων και συνολικών στρατηγικών επικοινωνίας έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αφήγησης των προσωπικών ιστοριών. Η έρευνα αυτή ήταν ποιοτικής φύσης, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση των διαφόρων λεκτικών τεχνικών αλλά και στην εφαρμογή τους μετά από την θεραπεία η οποία ήταν βασισμένη στις αφηγήσεις των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής φανερώνουν θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη ικανοτήτων διήγησης μετά από την παρέμβαση των λεκτικών τεχνικών. Η τρέχουσα μελέτη είναι σημαντική επειδή παρέχει τη δυνατότητα για ενίσχυση των θεραπευτικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται στην παρέμβαση της αφασίας, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρές γλωσσικές δυσκολίες επηρεάζοντας την κατανόηση, την παραγωγή λόγου, την ανάγνωση και την γραφή έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Προκειμένου να ενισχυθούν οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παρέμβαση για τα άτομα με αφασία, τονίζεται η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Η μελέτη αυτή, προβλέπεται ότι θα παρέχει χρήσιμες προτάσεις για τη θεραπεία της αφασίας σε ένα ομαδικό πλαίσιο, βελτιώνοντας τη ζωή και διευκολύνοντας την επανένταξή στην κοινωνία όσων επηρεάζονται.
Keywords: αφασία; χρόνια αφασία; ομαδική θεραπεία; προσωπική αφήγηση; συμπαραγωγή; τεχνικές κωδικοποίησης; Co-design Techniques; co- production method; Aphasia; Chronic Aphasia; Group Therapy; Personal Narrative