Προσομοίωση και ανάλυση εύκαμπτου μεταλλικού φορέα - Γιαννούλη, Χριστίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάλυση μίας εξαώροφης εύκαμπτης μεταλλικής κατασκευής που προορίζεται για γραφειακή χρήση. Αποτελείται από συνδέσεις ροπής μεταξύ δοκών-υποστυλωμάτων των δύο ακραίων περιμετρικών πλαισίων και απλές συνδέσεις τέμνουσας στα εσωτερικά πλαίσια. Τα οριζόντια φορτία παραλαμβάνονται από τα περιμετρικά πλαίσια. Η στατική προσέγγιση πραγματοποιήθηκε με την χρήση ενός εμπορικού προγράμματος Staad.Pro και το κτίριο προσομοιώθηκε, αναλύθηκε και διαστασιολογήθηκε για την οριακή κατάσταση αστοχίας υπό την επίδραση βαρυτικών και σεισμικών φορτίων. Ακολουθήθηκαν οι ισχύοντες κανόνες των Ευρωκωδίκων 0,1, 3 και 8. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση σεισμικού σχεδιασμού με την μέθοδο των πλευρικών δυνάμεων στο χέρι καθώς και με την φασματική μέθοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν ως προς την συμπεριφορά του συστήματος σε δύο διαφορετικές σεισμικές αναλύσεις. Τέλος, εξήχθηκαν συμπεράσματα για τα διάφορα είδη φορτίων που επιβλήθηκαν στην κατασκευή.
Keywords: Μεταλλική κατασκευή; STAAD Pro; Ευρωκώδικες; Σεισμική ανάλυση; Steel structure; Staad Pro; Eurocodes; Seismic analysis