Επιταχυνόμενη διάβρωση του οπλισμού σε περιβάλλον χλωριόντων - Ορφανίδης, Νεοπτόλεμος (My University, 2025)
Η εξής πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα την μελέτη και ανάλυση της διάβρωσης στο οπλισμένο σκυρόδεμα καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιβραδυνθεί, να μειωθεί ή να προστατευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα από αυτήν. Επιπλέον, αναλύονται κάποιες έννοιες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την κατανόηση της φύσης της διάβρωσης. Έτσι, επεξηγούνται και μελετιούνται οι μηχανισμοί της διάβρωσης και οι συνέπειες της. Πιο συγκεκριμένα αναλύονται η ρηγμάτωση και η αποκόλληση του οπλισμένου σκυροδέματος που αποτελούν συχνά αποτελέσματα διάβρωσης του χάλυβα, καθώς και οι μορφές της διάβρωσης. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα μέτρα που λαμβάνουμε για προστασία στη μάζα και επιφάνεια του σκυροδέματος και τα επιχρίσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ερμηνεύονται επίσης, τα μέτρα με τα οποία είναι δυνατή η προστασία του οπλισμού – χάλυβα από την διάβρωση και άλλες μέθοδοι προστασίας, η ενσωμάτωση αναστολέων διάβρωσης, η χρήση οργανικών επικαλύψεων και η χρήση ειδικών ειδών χάλυβα. Τελειώνοντας, διευκρινίζεται το πείραμα που εφαρμόζεται για τη μελέτη του μηχανισμού διάβρωσης του οπλισμού λόγω της διείσδυσης χλωριδίων στο σκυρόδεμα, η ποσοτική εκτίμηση της διάβρωσης και των επιπτώσεών της στη μηχανική αντοχή του οπλισμού και του σκυροδέματος, καθώς και η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του ρυθμού διάβρωσης και του χρόνου έκθεσης σε περιβάλλοντα πλούσια σε χλωρίδια.
Keywords: Οπλισμένο Σκυρόδεμα; Ανθεκτικότητα Οπλισμένου Σκυροδέματος; Μηχανισμός Διάβρωσης; Επιβράδυνση ή/και Μείωση Διάβρωσης; Ηλεκτροχημικό Δυναμικό; Συνάφεια και Διατομή; Relevance and Section; Reinforced Concrete; Reinforced Concrete Durability; Corrosion Mechanism; Corrosion Slowing and/or Reduction; Electrochemical Potential