Διερεύνηση ικανότητας παραγωγής εξωπολυσακχαριτων (γαλακτωματοποιητές, βιοκροκιδωτικά) από μικροοργανισμούς ανεπτυγμένους σε υποστρώματα-απόβλητα - Παναγιώτου, Φωστήρα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών σε συγκεκριμένα υποστρώματα που θεωρούνται απόβλητα και στη συνέχεια μελετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής εξωπολυσακχαριτών (EPS) από του μικροοργανισμούς αυτούς. Οι εξωπολυσακχαρίτες είναι πολύπλοκα μόρια υψηλού μοριακού βάρους αποτελούμενα κυρίως από σάκχαρα και πρωτεΐνες, με καθοριστικές ιδιότητες όπως είναι η παραγωγή γαλακτωματοποιητών και κροκιδωτικών, δίνοντάς τους έτσι την ικανότητα να έχουν ευρεία εφαρμογή σε βιομηχανική κλίμακα όπως είναι για παράδειγμα η βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Η παραγωγή τους όμως αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εμπόδιο και αυτό οφείλεται στην εύρεση φτηνού υποστρώματος για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και ακολούθως της παραγωγής EPS. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται το θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με τους εξωπολυσακχαρίτες, τη παραγωγή, τις αδιαμφισβήτητα σημαντικές εφαρμογές τους και επίσης γίνεται αναφορά στα θρεπτικά υποστρώματα εμβολιασμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση των πειραμάτων όσον αφορά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών (καλλιέργεια και εμβολιασμός) ακολούθως αναφέρεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή αποτελεσμάτων όσον αφορά τη παραγωγή EPS, γαλακτωματοποιητών και κροκιδωτικών. Ακολούθως στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται επέκταση του πειραματικού μέρους όπου καταγράφονται οι πειραματικές διαδικασίες και αποτελέσματα για την διεκπεραίωση του στόχου της παρούσας διατριβής. Τέλος αναφέρονται τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν και επίσης γίνεται αναφορά σε πιθανές μελλοντικές έρευνες που μπορούν να γίνουν σχετικά με το θέμα της παραγωγής EPS από φτηνά υποστρώματα.
Keywords: Μικροοργανισμών; Απόβλητα; Γαλακτωματοποιητών