Παρατήρηση, Επεξεργασία και Ανάλυση Βιογεωχημικών και Φυσικών Θαλάσσιων Προϊόντων μέσω Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Πληροφοριών - Θεοχαρίδης, Χρήστος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2019)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζει τρόπους ανάκτησης, επεξεργασίας και ανάλυσης δορυφορικών προϊόντων με την βοήθεια της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην περιοχή του Ασπρόκρεμου της επαρχίας της Πάφου. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν δεδομένα Χλωροφύλλης-a, Θολερότητας, Επιφανειακής Θαλάσσιας Θερμοκρασίας και Επιφανειακής Θαλάσσιας Αλατότητας. Στην βιβλιογραφική ανασκόπηση, γίνεται αναφορά σε άλλες έρευνες οι οποίες χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα χλωροφύλλης-a, θολερότητας, SST (Sea Surface Temperature) και SSS (Sea Surface Salinity) περισσότερο από την ανοιχτή θάλασσα και λιγότερο από λίμνες και ποτάμια, τα οποία επικύρωσαν μέσω των επιτόπιων μετρήσεων τους υπολογίζοντας και συγκρίνοντας τα διάφορα σφάλματα που προέκυψαν. Για την ανάκτηση των δεδομένων μας χρησιμοποιήθηκαν οι δορυφόροι Sentinel-2, Sentinel-3 και SMOS, ενώ για την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων έγινε χρήση του λογισμικού SNAP. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Υπηρεσία Παρακολούθησης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CMEMS) λόγω της αναγνωρισμένης αξιοπιστίας και ακρίβειας τους. Από τα δεδομένα, υπολογίστηκε το RMSE μεταξύ των τιμών της CMEMS και των δορυφόρων ξεχωριστά. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα μερικά εξ αυτών να μην είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Τα αποτελέσματα συνετέλεσαν ώστε να είναι δυνατή η προβολή διαγραμμάτων και η παραγωγή χαρτών μέσω του λογισμικού προβολής, επεξεργασίας, δημιουργίας και ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων, ArcMap. Σκοπός της εργασίας ήταν να καταστήσει στον αναγνώστη τις δυσκολίες που συναντήθηκαν, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα. Τέλος, γίνεται σχολιασμός των αποτελεσμάτων και προτάσεις επί των τρόπων αντιμετώπισης των διάφορων δυσκολιών που προέκυψαν αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα στα οποία πρέπει να κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς.
Keywords: CMEMS; SST; SSS; Χλωροφύλλη-a; Θολερότητα; CMEMS; SST; SSS; Chlorophyll-a; Turbidity