Θερμομόνωση - υγρομόνωση για ενεργειακή απόδοση κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος στην Κύπρο - Χαραλάμπους, Χριστοθέα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Σκoπός της πτυχιακής αυτής είναι η μείωση των θερμικών διαφυγών από και πρoς τους εσωτερικoύς χώρoυς ενός κτιρίoυ όπoυ έχει ως συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας με την oποία τρoφοδοτούνται τα διάφoρα τεχνητά συστήματα θέρμανσης – ψύξης όπου γίνεται η διερεύνηση ποικίλων τύπων υλικών που χρησιμοποιείται στις σύγχρονες κατασκευές. Αναλύονται οι ρόλοι και η χρησιμότητα που παίζουν οι στεγανώσεις στις σύγχρονες κατασκευές, καθώς και οι συνέπειες και τα αποτελέσματα που έχουν η υγρομόνωση και η θερμομόνωση στις κατασκευές. Τον τρόπο διακίνησης στις κατασκευές καθώς επίσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά και εφαρμογές της θερμότητας και υγρασίας στο χώρο. Η υγρασία ως φαινόμενο, πλήττει μεγάλο αριθμό κατασκευών ειδικά στη χώρα μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από τη θεωρητική του πλευρά, καθώς και να γνωρίζουμε το πλήθος των τεχνικών προλήψεων και επισκευών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η υγρασία είναι ένα πρόβλημα κοινό για όλους τους τύπους δομικών κατασκευών. Μπορεί να το συναντήσουμε σε παλιές αλλά και σε καινούριες οικοδομές. Μπορεί να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες στην ποιότητα των κατασκευών, στη τοποθεσία του κτιρίου και σε πολλούς άλλους γενικευμένους ή ειδικούς παράγοντες. Ακολούθως, παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εισέλθει η υγρασία και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις κατασκευές. Η σημαντική αύξηση του κόστους της ενέργειας οδήγησε όλες τις χώρες σε έντονη προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Για την επιτυχία του στόχου αυτού η θερμομόνωση στα κτίρια είναι μέτρο πρωταρχικής σημασίας. Η θερμομόνωση έχει σκοπό να περιορίσει τις ανταλλαγές θερμότητας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και να επιτύχει τη δημιουργία ενός ευχάριστου εσωκλίματος με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς με το μικρότερο κόστος. Ως εκ τούτου γίνεται παρουσίαση των κυριότερων θερμομονωτικών υλικών που κυκλοφορούν στη αγορά. Για κάθε θερμομονωτικό υλικό παρουσιάζονται οι ιδιότητες του, οι οποίες του προσδίδουν τον τίτλο του μονωτικού υλικού καθώς και σε ποία σημεία της κατασκευής είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συσσώρευση υγρασίας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί κατά τις εργασίες ανακαίνισης κτιρίων. Επομένως, οι μηχανικοί κατευθύνονται στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων πέραν από τις συμβατικές τεχνικές μεθόδους. Με βάση του κανονισμούς της υπηρεσίας ενέργειας εντοπίζουμε τα σημαντικότερα υλικά για την ανάλυση και καταγραφή για οποιαδήποτε αντιμετώπιση της υγρασίας στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Επίσης περιγράφονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή των κτιρίων για την προστασία της καθώς και κάποια μέτρα συντήρησης, για την άμεση πρόληψη προβλημάτων εισχώρησης υγρασίας κατά την κατασκευή της οικοδομής. Στο τελευταίο κεφάλαιο θα δείτε κατασκευαστικά σχέδια όσο αφορά την υγρομόνωση καθώς και τιμές υλικών που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για κάθε περίπτωση.
Keywords: Θερμικές διαφυγές; Εσωτερικοί χώροι; Σύστημα θέρμανσης; Σύστημα ψύξης