Διερεύνηση των αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας για τη χρήση των οφιοειδών αναλγητικών στην Κύπρο - Ζορπάς, Μάριος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην περιγραφική φαινομενολογική έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 28 επαγγελματίες υγείας, γιατροί και νοσηλευτές, που εργάζονται σε όλες τις ογκολογικές δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κύπρο. Το δείγμα αποτελούσε δύο ισάριθμες ομάδες εστίασης. Οι συνεντεύξεις διέρκησαν δύο ωρες έκαστη και ανέπτύχθηκε το γενικό θέμα: ποιά είναι η άποψη των επαγγελματιών υγείας για τους φραγμούς στη χορήγηση των οπιοειδών αναλγητικών στην ανακούφιση του καρκινικού πόνου στην Κύπρο. Οι συνεντεύξεις μαγνητοφωνήθηκαν και αναλύθηκαν με τα εφτά στάδια φαινομενολογικής ανάλυσης, κατά Κολαϊτση, από τρείς ερευνητές. Στα αποτελέσματα αναδύθηκαν έξι κύριες θεματικές ενότητες και είκοσι υποθεματικές. Στην Κύπρο υπάρχει οπιοφοβία ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας ,η οποία πηγάζει μέσα από την ελλιπή εκπαίδευση τους στα οπιοειδή και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ασθενών και φροντιστών τους στην αποδοχή της θεραπείας τους με οπιοειδή. Ακολουθεί κακή διαχείριση των οπιοειδών αναλγητικών από τους γιατρούς, ασθενείς/φροντιστές με αποτέλεσμα να μην ανακουφίζεται ικανοποιητικά ο καρκινικός πόνος. Τα αποτελέσματα συζητήθηκαν μαζί με την υπάρχουσα βιβλιογραφία καθώς και με τα αποτελέσματα την ποσοτικής έρευνας που προηγήθηκε που διερευνούσε την άποψη των γιατρών για τους φραγμούς στη χρήση των οπιοειδών αναλγητικών στην Κύπρο. Στην συγχρονική αυτή μελέτη το ερωτηματολόγιο στάληκε σε 830 εγγεγραμμένους γιατρούς, στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα καταλήγουν ότι παρά το χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης των γιατρών(8,2%), ο κύριος φραγμός στη χρήση των οπιοειδών αναλγητικών στην Κύπρο είναι η ελλειπής γνώση των γιατρών. Αυτό ενισχύεται απο τις φοβίες και προκαταλήψεις στα οπιοειδή τόσο απο τους επαγγελματίες υγείας, όσο και απο το γενικό πληθυσμό. Αναγνωρίζονται φραγμοί στη χορήγηση των οπιοειδών αναλγητικών καθώς και μή ικανοποιητική ανακούφιση του καρκινικού πόνου.
Keywords: Οπιοειδή; Διαχείριση πόνου; Επαγγελματίες υγείας; Αντιλήψεις