Σταθεροποίηση εδάφων στην οδοποιία - Nεάρχου, Ιάκωβος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής , Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ., 2012)
Η παρούσα διατριβή αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των διαφόρων εδαφών που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση μελέτης στην κατασκευή ενός έργου οδοποιίας. Βάση της σύνθεσης των εδαφών και της πλαστιμότητάς τους ορίζεται ο γενικός διαχωρισμός τους με βάση τα πρότυπα ASTM. Δίδετε ιδιαίτερη σημασία στο τρόπο διεξαγωγής των κυριότερων πειραματικών δοκιμών και στο τρόπο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων αυτών. Ως βασικό γνώμονα έχει την σημασία και την μεθοδολογία της σταθεροποίησης των εδαφών. Επεξηγούνται οι τεχνικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της σταθεροποίησης των εδαφών. Μέσα από έρευνα στο εμπόριο, γίνετε εκτενής αναφορά στη χρήση των μηχανικών και χημικών μέσων που υπάρχουν και επεξηγείται ο τρόπος χρήσης τους όπως και η λειτουργία των πλείστων. Τέλος μέσω μιας σειράς πειραμάτων διερευνάται, χαρακτηρίζεται και τυποποιείται ένα συγκεκριμένο είδος εδάφους που παραλήφθηκε από εργοτάξιο στην πόλη της Λεμεσού επί της οδού Ανεξαρτησίας. Μέσω του καλιφορνιακού λόγου φέρουσας ικανότητας κατασκευάζονται οι IsoCBR καμπύλες που αφορούν το συγκεκριμένο έδαφος και γίνονται οι ανάλογες παρατηρήσεις.
Keywords: Road construction; Ground; ASTM Standards; Οδοποιία; Έδαφος; Πρότυπα ASTM