Συσχέτιση ηλιοφάνειας-συννεφοσκέπασης - Γεωργίου, Άθως (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Αντικείμενο της εργασίας, είναι η συσχέτιση επίγειων δεδομένων ηλιοφάνειας – συννεφοσκέπασης με την υπόθεση ότι, η μείωση της ηλιοφάνειας σε ένα σημείο, έχει άμεση σχέση με την συννεφοσκέπαση, αφού η παρεμβολή συννέφων στην πορεία της ηλιακής ακτινοβολίας προς το σημείο καταμέτρησης, μειώνει την ένταση της προσπιπτουσας ακτινοβολίας. Η εργασία μας κατάδειξε ότι υπάρχει 95% συσχέτιση μεταξύ μείωσης της ηλιοφάνειας και συννεφοσκέπασης και καθιστά την υπόθεση που κάναμε ρεαλιστική. Μια άλλη πτυχή που μελετήσαμε, είχε σαν θέμα την εύρεση συννεφοσκέπασης από δορυφορικές φωτογραφίες, με επεξεργασία με διάφορα προγράμματα ανάλυσης εικόνας. Από την ανάλυση των φωτογραφιών, εκτός της ψηφιακής απεικόνησης συννεφοσκέπασης που πετύχαμε, βγάλαμε ως συμπέρασμα ότι η κλίμακα της επιφάνειας μελέτης και η τυχηματική κατανομή των συννέφων, επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Τέλος, η εργασία μας επικεντρώθηκε στην σύγκριση επίγειων και δορυφορικών δεδομένων συννεφοσκέπασης και είδαμε ότι, τα επίγεια δεδομένα είναι μερικώς αυξημένα σε σχέση με τα δορυφορικά και, μετά από διορθώσεις που έχουμε κάνει με διορθωτικό συντελεστή, βρήκαμε ότι υπάρχει περίπου 70% συσχέτιση
Keywords: Sunshine; Solar radiation