Μεσόγειος, αποικιοκρατία και μοντέρνα κυπριακή αρχιτεκτονική - Ευαγγελίδου, Στέλλα (χ, 2021)
Ο μοντερνισμός στην κυπριακή αρχιτεκτονική αποτελεί μια από τις πολλές εκφάνσεις του Μοντερνισμού, που αναδύθηκαν στον μεσογειακό χώρο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η παρούσα διατριβή στοχεύει, καταρχήν, να τοποθετήσει τη μοντέρνα κυπριακή αρχιτεκτονική εντός του ευρύτερου πλαισίου της σύγχρονης συζήτησης περί παραλλήλων μοντερνισμών, και δη της Μεσογείου. Βασισμένη σε αυτή τη θεώρηση, επιχειρεί να αναλύσει τα νέα δεδομένα που αμφισβητούν το κυρίαρχο αφήγημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής σχετικά με την εξέλιξη της στο «κέντρο» και την επίδραση ή/και διάχυσή της στην «περιφέρεια». Οι παράλληλοι μοντερνισμοί αφορούν, επιπλέον, στις πρώην αποικίες όπου ο μοντερνισμός εξελίχθηκε σε σχέση με την εισαγωγή της «δυτικής» κουλτούρας και τις διαδικασίες «εκμοντερνισμού» που εφαρμόστηκαν σε αυτές. Έχοντας ως παραμέτρους τη Μεσόγειο και την αποικιοκρατία, συστήνεται ένα καινούργιο πλαίσιο για την ανάλυση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, που δίνει μια νέα οπτική και νέα συμπεράσματα. Έτσι, η διατριβή πραγματεύεται την ιδιαιτερότητα του κυπριακού μοντερνισμού που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη τόσο με τη μεσογειακή κουλτούρα και αρχιτεκτονική, όσο και με τις κοινωνικοπολιτικές και τεχνο-οικονομικές μεταβολές που προέκυψαν στο νησί με τη βρετανική αποικιοκρατία. Οι περιόδοι εξέλιξης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Κύπρο αντιμετωπίζονται ως μια έκφανση μοντερνισμού που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση μεταξύ των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και των ευρύτερων μεταποικιακών και διεθνών νεωτεριστικών στοιχείων, είτε αυτά αφορούν σε κοινωνικά και πολιτισμικά είτε σε κλιματολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά.
Keywords: Μοντερνισμός στην κυπριακή αρχιτεκτονική; Modernism In Cypriot architecture constitutes