Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης χημειοθεραπείας σε ηλικιωμένους ασθενείς ≥65 ετών με καρκίνο παχέος εντέρου - Γεωργίου, Στέφανη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Οι κακοήθειες, και ειδικότερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου σημειώνουν ιδιαίτερη αύξηση σε συχνότητα τα τελευταία έτη. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των καρκινοπαθών αφορά ηλικιωμένους ≥65 ετών και συνηθισμένο σχήμα θεραπείας είναι η οξαλιπλατίνη με 5-φλουορο-ουρακίλη. Ωστόσο είναι αμφιλεγόμενο κατά πόσο είναι αποτελεσματική στη συγκεκριμένη μερίδα πληθυσμού, και κατά πόσο τα ήδη υπάρχον νοσήματα επηρεάζουν την εξέλιξη της θεραπείας, λόγω τοξικότητας. Σκοπός: Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της χορήγησης οξαλιπλατίνης και 5-φλουορο-ουρακίλης σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου, ≥65 ετών, όπως επίσης και η διερεύνηση του ρόλου της συννοσηρότητας των ασθενών στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Υλικό και Μέθοδος: Έγινε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMED, CIHNALκαι Google Scholar και χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις κλειδιά «adjuvant, oxaliplatin, fluorouracil, chemotherapy, cancer και elderly σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας τις εντολές AND και OR. Αποτελέσματα: Η χορήγηση οξαλιπλατίνης και 5-φλουορο-ουρακίλης δεν έχει θετικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους, εν αντιθέσει με νεότερους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Δεν αποδεικνύεται ότι πιθανή συννοσηρότητα επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή επιδεινώνει την τοξικότητα. Οι κύριες τοξικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία είναι η ναυτία και η ουδετεροπενία. Συμπεράσματα: Δεν διατίθεται αρκετή βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα, και οποιοδήποτε συμπέρασμα θα ήταν επιπόλαιο, ωστόσο τα θεραπευτικά σχήματα που μελετώνται αποδεικνύεται ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά σε νεότερους ασθενείς και όχι ασθενείς άνω των 65-70 ετών.
Keywords: Κακοήθειες; Καρκίνος του παχέος εντέρου; Ηλικιωμένοι; Χημειοθεραπεία