Χωρική και χαρτογραφική μελέτη της πολεοδομικής εξέλιξης και του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Πάφου απο το 1993 μέχρι σήμερα - Γεωργίου, Μάριος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Αντικειμενικός σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η χωρική και χαρτογραφική μελέτη της πολεοδομικής εξέλιξης και του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Πάφου από το 1993 μέχρι σήμερα. Όμως ο βαθύτερος στόχος της μελέτης αυτής δεν είναι άλλος από την κατανόηση της πολεοδομικής πρακτικής που εφαρμόζετε στην Κύπρο. Στο θεωρητικό σκέλος της εργασία παρουσιάζεται καταρχήν, πλήθος βιβλιογραφίας που αφορά το φαινόμενο της αστικής διάχυσης (urban sprawl) εφόσον είναι το βασικότερο πρόβλημα του αστικού ιστού της Κυπριακής επικράτειας και κάτ επέκταση του Δήμου Πάφου. Στην συνέχεια γίνεται μια συνοπτική περιγραφή του Δήμου Πάφου αλλά και αναφορά στα αναπτυξιακά προβλήματα του. Στο πρακτικό σκέλος της εργασία γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της ροής των εργασιών, (συλλογή δεδομένων, μέθοδοι υλοποίησης) για την παραγωγή πολεοδομικών χαρτών και πινάκων. Τέλος μέσω των παραχθέντων χαρτών και διατυπώνονται συμπεράσματα που αφορούν την οικοδομική εξέλιξη, και τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον Δήμο Πάφου.
Keywords: Δήμος Πάφου; Αστική διάχυση; Πολεοδομικός σχεδιασμός; Οικοδομική εξέλιξη