Η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας εφαρμογής ως μέσο επίλυσης της κοινωνικής ανισότητας στην Κύπρο προς το γυναικείο φύλο - Σπύρου, Γεωργία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Αν και υπάρχουν αρκετές έρευνες που μελετούν θέματα της ισότητας και των διακρίσεων ανάμεσα στα δυο φύλα, η πλειοψηφία αυτών παρατηρεί απλά το πρόβλημα. Η εργασία αυτή σκοπεύει να προτείνει καινοτόμες λύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας τις προοπτικές που μας προσφέρει η τεχνολογία και το διαδίκτυο για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Το θέμα των διακρίσεων που προκύπτει από το φύλο αποτελεί τομέα μελέτης των κοινωνικών επιστημών και των επιστημών της αγωγής και μελετάται σε ευρεία κλίμακα στους τομείς αυτούς. Στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στον τομέα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή (hci) φαίνεται να μην υπάρχουν αρκετές έρευνες. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την έρευνα αυτή καινοτόμα, είναι το κοινό στο οποίο στηρίζεται η μελέτη για να πραγματοποιηθεί. Θα αντλήσουμε δεδομένα από άτομα που ζουν στη Κύπρο και βιώνουν την κυπριακή πραγματικότητα. Τα σενάρια τα όποια θα προταθούν και η τεχνολογία που θα σχεδιαστεί θα είναι βασισμένα σε ευρήματα της κυπριακής κοινωνίας και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της. Επιπρόσθετα μέσω της έρευνας μας ανακαλύψαμε πώς δεν υπάρχει καμία εφαρμογή που να έχει σχεδιαστεί για σκοπούς επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν το φύλο στην Κύπρο και δεν έχουμε εντοπίσει παρόμοιες ερευνητικές μελέτες- δημοσιεύσεις που να αφορούν το συγκεκριμένο πληθυσμό στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό την διερεύνηση των παραμέτρων που σχετίζονται με το ρατσισμό λόγο φύλου. Αυτό θα γίνει μέσω δικής μας ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων που προέρχονται από στοχευόμενο κοινό ώστε να επιβεβαιωθεί η υπόθεση αυτή και πώς εκλαμβάνονται οι παράμετροι του προβλήματός. Στη συνέχεια, προτείνουμε μια τεχνολογία ή οποία έχει σαν στόχο την μείωση των διακρίσεων που υφίστανται ο εν λόγω πληθυσμός. Η εν λόγο τεχνολογία σχεδιάστηκε με την μέθοδο του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού όπου οι χρήστες έχουν ενεργή ανάμιξη στο έργο του σχεδιασμού. Αρχικά, καθορίστηκε το απευθυνόμενο κοινό, αναλύθηκαν τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα. Κατόπιν, αναπτύχθηκαν περσόνες που αφορούν το προτεινόμενο κοινό, καθορίστηκαν οι λειτουργικές και οι μη λειτουργικές απαιτήσεις της εφαρμογής. Ακολούθως, σχεδιάστηκαν πρωτότυπα της εφαρμογής τα οποία αξιολογούνται με χρήστες όπου γίνονται κάποιες βελτιώσεις, στην συνέχεια σχεδιάστηκαν τα πρωτότυπα υψηλής ανάλυσης και τέλος, προτείνονται σενάρια χρήσης του προϊόντος και παρουσιάζεται η λειτουργιά της εφαρμογής μέσω storyboard .
Keywords: Ηci; Human Computer Interaction; Gender; Cyprus