Μελέτη διάβρωσης των εδαφών της Κύπρου με την μέθοδο RUSLE - Μιχαήλ, Μιχάλης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής πραγματεύεται με τη διάβρωση εδαφών της Κύπρου με την μέθοδο RUSLE, με βάση των βροχομετρικών και μετεωρολογικών κριτηρίων μέσο τηλεπισκοπικών δεδομένων και την χρήση GIS. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο για την μελέτη της διάβρωση των εδαφών να ερευνήσουμε την γεωμορφολογία,υδρογραφία, τα μετεωρολογικά και βροχομετρικά στοιχεία, τις κλίσεις των εδαφών, την μέση τιμή βροχόπτωσης του συντελεστή διαβρωτικότητας βροχής των βροχομετρικών σταθμών,το ψηφιακό μοντέλο του εδαφους, τον δείκτη βλάστησης, τον συντελεστή διαβρωσιμότητας και το μέσο ετήσιο ποσοστό διάβρωσης (συντελεστής P). Όλα τα δεδομένα εισήχθαν στα λογισμικά Erdas imaging 2014 και ArcGIS v.10.2 και τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται με την μορφή χαρτών. Μέσα από αυτή την ενδιαφέρουσα εργασία, μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά φαινόμενα όπως η διάβρωση εδαφών. Αποτέλεσμα της μελέτης αυτής ήταν και η απόκτιση γνώσεων γύρω από τις καταστροφικές συνέπειες της διάβρωσης, τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή, τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Καθως επίσης και την πολύ σημαντική συμβολή της τηλεπισκόπησης και των GIS στον εντοπισμό και την ορθολογική αντιμετώπιση της διάβρωσης.
Keywords: Διάβρωση; Βροχόπτωση; Μετεωρολογικοί σταθμοί; Τηλεπισκοπικά δεδομένα