Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικογένειας των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι - Κάλαττα, Χρύσω (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά και εφήβους δεν μπορεί να είναι η ίδια με την διαχείριση που παρέχεται συνήθως σε ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από την νόσο. Υποστηρίζεται πως το να είσαι γονέας ενός παιδιού με χρόνια ασθένεια όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι επιφέρει σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Σκοπός: Να διερευνηθούν οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των γονέων των παιδιών των οποίων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση των άρθρων για την ολοκλήρωση της συστηματικής ανασκόπησης πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων: PubMed ,Google Scholar και την χρησιμοποίηση της βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Παντογνώστης. Η αναζήτηση οδήγησε σε 224άρθρα όπου από αυτά τέθηκαν κατάλληλα τα επτά (7).Τα κριτήρια επιλογής που τέθηκαν ήταν: ερευνητικά άρθρα με χρονικό περιορισμό 2006-2020, δημοσιευμένα μόνο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, άρθρα που αφορούσαν μόνο τις οικογένειες των παιδιών με διαβήτη τύπου Ι και άρθρα τα οποία μπορούσαν να προβληθούν σε πλήρη μορφή. Αποτελέσματα: Όλοι οι γονείς ήταν συγκλονισμένοι όταν έγινε η γνωστοποίηση της νόσου του παιδιού τους. Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 οδήγησε σε σημαντικές διαταραχές στις οικογενειακές ισορροπίες το περιβάλλον του σπιτιού, στο κοινωνικό περιβάλλον και στο σχολείο, καθώς και στην εισαγωγή ενός νέου περιβάλλοντος που οι οικογένειες έπρεπε να διαπραγματευτούν. Συμπεράσματα: Η συμμετοχή της οικογένειας αποτελεί ζωτική σημασία για την βέλτιστη διαχείριση του διαβήτη καθ 'όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Ο σωστός τρόπος διατροφής συνδέεται με τον καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα όπου εμπλέκεται σημαντικά και η οικογένεια εκτός από το άτομο. Λέξεις – Κλειδιά:Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: «psychosocial impact», «children diabetes», «parents of children with diabetes», «psycho impact», «social impact». Όλες οι λέξεις κλειδιά έγιναν με συνδυασμό των συντελεστών OR και AND.
Keywords: Ψυχολογικές επιπτώσεις; Παιδικός διαβήτης; Γονείς παιδιών με διαβήτη; Κοινωνικές επιπτώσεις; Psychosocial impact; Children diabetes; Parents of children with diabetes; Psycho impact; Social impact