Μελέτη γεωμετρίας δικτύων εγκέφαλου σε υπερβολικό χώρο - Νικολάου, Δέσποινα (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη Γεωμετρίας δικτύων του Εγκεφάλου σε Υπερβολικό Γεωμετρικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο κατηγορίες δικτύων τα Structural και Functional δίκτυα. Πιο αναλυτικά, Structural, είναι σύνολο περιοχών που σχηματίζουν ένα δίκτυο στο οποίο επιτυγχάνεται η μετάδοση σημάτων και κατ’ επέκταση πληροφοριών. Αντίστοιχα το Functional δίκτυο, είναι το δίκτυο που βρίσκεται πάνω από το Structural και το οποίο αντιστοιχεί στις περιοχές που αλληλεπιδρούν μετά από κάποια εγκεφαλική διέγερση. Αντίστοιχα, τα δίκτυα αυτά ισοδυναμούν με ένα δίκτυο από δρομολογητές το Structural και ένα peer-to-peer δίκτυο το Functional σε ορολογία δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος της εργασίας αυτής είναι κατανόηση των δικτύων του εγκεφάλου και η ανάλυση πραγματικών Structural και Functional δικτύων. Επίσης, θα γίνει τοποθέτηση αυτών των δικτύων σε ένα Υπερβολικό Γεωμετρικό Χώρο μέσω ενός υπάρχοντος αλγορίθμου, ο οποίος πιθανόν να δείξει περισσότερες λεπτομέρειες για την αλληλεπίδραση των περιοχών του εγκεφάλου.
Keywords: Structural Brain Networks; Functional Brain Networks; Hyperbolic Geometry; Διαρθρωτικά Δίκτυα Εγκεφάλου; Λειτουργικά Δίκτυα Εγκεφάλου; Υπερβολική Γεωμετρία