Γεωμετρική τεκμηρίωση εκκλησίας Τιμίου Σταυρού με την χρήση επίγειου σαρωτή λέϊζερ - Θεοφάνους, Αγγέλα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την αποτύπωση της Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού Παρεκκλησιάς της επαρχίας Λεμεσού όπου μέσω της εφαρμογής της νέας τεχνολογίας τρισδιάστατης σάρωσης laser παρουσιάζεται και αναλύεται η μεθοδολογία της συλλογής, επεξεργασίας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της σάρωσης του έργου αυτού. Η αποτύπωση με το laser είναι μια ψηφιακή μέθοδος που ικανοποιεί με μεγάλη ακρίβεια την τεκμηρίωση αντικειμένων, πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικών χώρων ή ακόμα και μνημείων. Πλέον η μέθοδος αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η «Απόλυτη Αποτύπωση», αφού αυτό αποδεικνύεται τόσο από τα σχέδια της υψηλής ακρίβειας και ποιότητας όσο και την δυνατότητα δημιουργίας του ψηφιακού τρισδιάστατου μοντέλου με χρώμα και υφή. Η χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών ανήκουν στην ενότητα των έμμεσων μεθόδων αποτύπωσης, δηλαδή μεθόδων χωρίς την άμεση επαφή με το αντικείμενο αλλά με χρήση της φωτογραφίας, σάρωσης με ακτίνες λέιζερ, ήχο, φως κ.α. Στο κύριο μέρος της εργασίας, παρουσιάζεται λεπτομερώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς και για κάθε μία από τις μεθόδους, οι δυνατότητες που αυτές παρουσιάζουν, όπως και οι αδυναμίες τους.
Keywords: Τεκμηρίωση μνημείων; Τρισδιάστατοι σαρωτές; Λέιζερ; Πολιτιστική κληρονομιά