Η επίδραση της γάμα εγκεφαλικής διέγερσης στον κινητικό φλοιό υγιή πληθυσμού - Γεωργίου, Ραφαήλια (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η ανάλυση των αποκρίσεων μετά την εφαρμογή πρωτοκόλλων σε περιοχές του εγκεφάλου εφαρμόστηκε σε διάφορες μελέτες με σκοπό την εύρεση θεραπειών σε νευρολογικές και νευροψυχιατρικές διαταραχές. Η εγκεφαλική διέγερση μπορεί να επιφέρει τροποποιήσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη διέγερση του εγκεφάλου σε συχνότητα γάμα και συγκεκριμένα στα 40 Hz αφού φαίνεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της επίδρασης της γάμα εγκεφαλικής διέγερσης σε συχνότητα 40 Hz στη μυΐκή λειτουργία του υγιή πληθυσμού και η ασφάλεια του πρωτοκόλλου. Υλικό και Μέθοδος: Συνολικά συμμετείχαν 5 υγιής άτομα σε μια συνεδρία Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΔΜΔ). Η εγκεφαλική διέγερση πραγματοποιήθηκε στα 40 Hz στον πρωτογενή κινητικό φλοιό, στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του FDI μυ. To resting Motor Threshold (rMT) κάθε συμμετέχοντα μετρήθηκε πριν και μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Για την καταγραφή της κίνησης του FDI μυ χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ). Αποτελέσματα: Το rMT δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου των 40 Hz σε σύγκριση με τη μέτρηση που έγινε πριν την εφαρμογή του. Η χορήγηση του πρωτοκόλλου δεν είχε καμία παρενέργεια στους συμμετέχοντες. Συμπεράσματα: Από τα ευρήματα της μελέτης δε φάνηκε σημαντική αλλαγή στο rMT στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του FDI μυ. Ωστόσο το πρωτόκολλο σε συχνότητα 40 Hz κρίνεται ασφαλή αφού όλοι δήλωσαν ότι ήταν ανεκτό.
Keywords: Διακρανιακή μαγνητική διέγερση (ΔΜΔ); 40 Hz; Κινητικός φλοιός; Transcranial magnetic stimulation (TMS); Motor cortex; Resting motor threshold (rMT)