Οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών και σ σύγκριση τους με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής - Κλεάνθους, Νίκη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Από παλαιότερα χρόνια η διατροφή διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, ότι δηλαδή ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς. Η σωστή διατροφή έχει άμεση συσχέτιση με την υγεία και την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το κάθε άτομο. Παρ’ ‘ολα αυτά και άλλα θετικά στοιχεία που συνδέονται με τη σωστή διατροφή, η κακή αλλά και παράλληλα ελλιπής διατροφή είναι πιθανόν να προκαλέσει στους ανθρώπους ποίκιλα χρόνια νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά μπορούν να προκληθούν λόγω έλλειψης ή περίσσειας κάποιων θρεπτικών συστατικών, από τις κακές διατροφικές συνήθειες όπως είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης και νατρίου. Για την ελαχιστοποίηση των χρόνιων νοσημάτων λοιπόν, από τη δεκαετία του 1960, προτείνεται εδώ και πολλά χρόνια ένα διατροφικό πρότυπο, γνωστό και ως Μεσογειακή Διατροφή. Το πρότυπο αυτό χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία και το συναντάμε κυρίως στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Έχει προστατευτική δράση έναντι στα χρόνια νοσήματα και μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και μια δίαιτα η οποία είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Για την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας, πάρθηκαν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 25 ετών. Λόγο του ότι δεν υπήρχαν επαρκή διαθέσιμα πρωτογενή στοιχεία, για την υλοποίηση της και την εύρεση των στοιχείων, χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με ποικιλία ερωτήσεων, τόσο ανοικτού όσο και κλειστού τύπου. Συμπληρώθηκαν όλα τα ερωτηματολόγια από άτομα αυτού του ηλικιακού εύρους, και για τη συμπλήρωση κάποιων ερωτήσεων χρειάστηκε η βοήθεια μιας ζυγαριάς και ενός οργάνου για μέτρηση ύψους. Ο απαιτούμενος χρόνος για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων αυτών δεν ξεπερνούσε τα 7-8 λεπτά. Η χρονική περίοδος που χρειάστηκε για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων αυτών ήταν από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλος Μαϊου το 2015. Ο τελικός αριθμός δειγμάτων που είχε συγκεντρωθεί στο τέλος με εξαίρεση αυτά που απορρίφθηκαν λόγω ελλιπών στοιχείων, ήταν 101 ερωτηματολόγια. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, τα αποτελέσματα τα οποία είχαν σχετικά μεγάλες διαφορές ήταν όσον αφορά την κατανάλωση και δεύτερου φρούτου κάθε μέρα όπου το 76.76% του πληθυσμού είχε δώσει αρνητική απάντηση. Τα ίδια αποτελέσματα v και ακόμα πιο έντονα παρατηρήθηκαν στην ερώτηση αν καταναλώνουν ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά περισσότερο από μια φορά την ημέρα, όπως και στην ερώτηση για την κατανάλωση ψαριών όπου προέκυψαν τα ίδια αποτελέσματα. Και τέλος όσον αφορά την κατανάλωση ελαιολάδου στο σπίτι το 96.96% του πληθυσμού είχε απαντήσει θετικά. Τελειώνοντας η μελέτη αυτή έιναι πολύ σημαντική και καλό θα ήταν στο μέλλον να γίνει περαιτέρω διερεύνηση σε μεγαλυτερο βάθος όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Keywords: Διατροφή; Θρεπτικά συστατικά; Νοσήματα; Κακές διατροφικές συνήθειες; Μεσογειακή διατροφή