Ανελαστική ανάλυση πλαισίων Ο/Σ με λείες ράβδους οπλισμού - Νέστορος, Σάββας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το αντικείμενο μελέτης της πτυχιακής εργασίας είναι η ανελαστική ανάλυση διώροφου φορέα Ο/Σ με λείες ράβδους οπλισμού. Η εργασία έχει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα και βασίζεται στην εφαρμογή του πλαισίου οπλισμένου σκυροδέματος σε κλίμακα 1/3 που εξετάστηκε στο εργαστήριο οπλισμένου σκυροδέματος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες (Κακαλέτσης 2008). Με βάση την ανελαστική ανάλυση του μονώροφου πλαισίου, το οποίο έδειξε αρκετά στοιχεία αναφορικά με την ανελαστική του συμπεριφορά, στόχος της παρούσας πτυχιακής είναι να διαφανούν τυχόν προβλήματα και αστοχίες που επιφέρουν οι λείες ραβδοι οπλισμού σε παλαιά κτίρια αλλά επίσης και να προβλέψει την συμπεριφορά αντίστοιχων 2όροφων πλαισίων που θα εξεταστούν πειραματικά στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος. Θα μελετηθούν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανελαστική ανάλυση του διώροφου φορέα οι οποίες θα συγκριθούν μεταξύ τους και στο τέλος θα θεωρηθεί καταλληλότερη και έτσι θα συγκριθεί με τα αποτελέσματα μονώροφου φορέα. Και στις δύο προσεγγίσεις απαιτείται ιδιαίτερη αντιμετώπιση κατά την ανάλυση καθώς για να αναπαραχθούν πλήρως οι συνθήκες του πειράματος θα πρέπει η δοκός να βρίσκεται μόνιμα υπό θλιπτικό φορτίο (μεταβαλλόμενο με το εύρος της μετατόπισης του πλαισίου). Έτσι απαιτήθηκε κατά την διαδικασία η χρήση ειδικών στοιχείων-συνδέσμων, ώστε να επιτευχθεί αποκλειστικά μόνο θλίψη στη δοκό. Το πρόγραμμα με το οποίο θα εξεταστεί η συγκεκριμένη μελέτη είναι το πρόγραμμα ανελαστικής ανάλυσης κατασκευών SeismoStruct (SeismoSoft 2012) με χρήση της έκδoσης v.6.5 (Build:200). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς σε θέματα πρόβλεψης ανελαστικής απόκρισης φορέων. Τέλος παραθέτω τρόπους και τεχνικές αντιμετώπισης των δομικών στοιχείων που ενδέχεται να προκύψουν από την οριζόντια φόρτιση-μετατόπιση.
Keywords: Οπλισμένο σκυρόδεμα; Μονώροφο πλαίσιο; Λείες ράβδοι οπλισμού