Χειρουργείο ημέρας - Προοπτικές: Αντιλήψεις και πρόθεση συμπεριφοράς των Ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας - Αρβανίτη, Μαρία; Τσιτσόπουλος, Π.; Σαράφης, Παύλος; Νιάκας, Δημήτριος (My University, 2006)
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει τις αντιλήψεις και τις στάσεις των ιατρών του χειρουργικού τομέα σχετικά με τα οφέλη και την αναγκαιότητα του χειρουργείου ημέρας, καθώς και την πρόθεση τους να υποστηρίξουν τη λειτουργία του. Υλικό-Μέθοδος: Στην έρευνα έλαβαν μέρος 174 ειδικευομένοι ιατροί διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων από 4 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίοι απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Αποτελέσματα Οι περισσότεροι χειρουργοί (n=165, 94,8%) εκδήλωσαν την πρόθεση τους να υποστηρίξουν την οργάνωση και τη λειτουργία των χειρουργείων ημέρας. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι περισσότερο οικονομικά (τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ασθενή) παρά κλινικά. Διάφοροι κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες βρέθηκαν να συσχετίζονται με τις μελετηθείσες εκβάσεις. Συμπεράσματα: Η μελέτη δείχνει ότι το χειρουργείο ημέρας μπορεί να είναι μια εναλλακτική μορφή περίθαλψης και φροντίδας, η οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Keywords: Costs; Day surgery; Physicians' attitudes; Quality