«Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ: Ο συμβολισμός στον Κινηματογράφο» - Τουλέκκη, Σταυρινή (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ: Ο συμβολισμός στον Κινηματογράφο μελέτη περίπτωσης το σύμβολο της ταξιδιωτικής βαλίτσας» εκπονήθηκε από την Σταυρινή Τουλέκκη, φοιτήτρια του η’ εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του κ. Πέτρου Χαραλάμπους και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021. Αποτέλεσμα της πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η ταινία ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις έρευνες της υπόθεσης των δυτών στην Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό και στην λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο για την υπόθεση του Κύπριου κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Επίσης στην ταινία ντοκιμαντέρ θίγεται και η κοινωνική ανησυχία για το συγκεκριμένο γεγονός όπου πραγματοποιήθηκε ένα πολιτικό δρώμενο από το δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών που αφορούσε τα επτά θύματα στην υπόθεση του Νίκου Μεταξά. Έτσι το κεντρικό θέμα της ταινίας ντοκιμαντέρ αποτελεί το σύμβολο της ταξιδιωτικής βαλίτσας όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή του χαρακτήρα καθώς η εμπειρία που έζησε στης έρευνες και ότι κάποιες από τις σορούς βρέθηκαν σε ταξιδιωτικές βαλίτσες αντιπαρέρχεται με το γεγονός ότι του αρέσουν τα ταξίδια και στην ουσία ταξιδεύει συνεχώς με μία ταξιδιωτική βαλίτσα. Η ταινία ντοκιμαντέρ αποτελεί αφήγηση της εμπειρίας του Άγγελου Νικολάου του χαρακτήρα της ταινίας κατά την διάρκεια των ερευνών στην υπόθεση «Ορέστη» όμως εκφράζεται και η κοινωνική ανησυχία για το γεγονός αυτό στο πλαίσιο ενός ενιαίου οπτικοακουστικού υλικού. Στην παρούσα γραπτή αναφορά αναλύεται το ντοκιμαντέρ πιο συγκεκριμένα το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και ποιες είναι οι παράμετροι που ορίζουν το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Επίσης αναλύονται το σύμβολο και η μεταφορά στον Κινηματογράφο και αναφέρονται τα είδη συμβόλων και μεταφορών. Επιπρόσθετα αναλύονται και τα στάδια δημιουργίας της ταινίας ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση όπου είναι η ανάπτυξη, η προ-παραγωγή, η παραγωγή και η μετα-παραγωγή.
Keywords: Ντοκιμαντέρ; Δημιουργικό ντοκιμαντέρ; Σύμβολο και μεταφορά στον Κινηματογράφο; Υπόθεση «Ορέστη»; Documentary; Creative Documentary; Symbol and metaphors to the Cinema; “Orestes” case