Παραγωγή ελεγχόμενης υποβαθμισμένης θερμότητας και η επίδραση της στη νανοδομή στοιχείων που υφίστανται αυθόρμητο μετασχηματισμό - Θεοφίλου, Δημήτρης (My University, 2023)
Η δυνατότητα μέτρησης της παραγωγής εντροπίας ενώ το σύστημα διέρχεται μια αυθόρμητη , δείχνει και τον τρόπο κατανόησης και πρώτιστα αιτιολογεί τη φύση, την προέλευση, και το ρυθμό αύξησης της εντροπίας. Η θερμοδυναμική δυνατότητα υπολογισμού της αύξησης της εντροπίας χρησιμοποιήθηκε σε ένα πρότυπο σύστημα αναφοράς αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε όποιο άλλο παρόμοιο μοναδιαίο σύστημα χρειαστεί. Η θερμοδυναμική ανάλυση βασίζεται στο κριτήριο ισορροπίας του Gibbs και υπολογίζει την ελεύθερη ενέργεια Gibbs σε οποιαδήποτε κατάσταση μη ισορροπίας καθώς επίσης υπολογίζει τη στιγμιαία εντροπία (S) και ενθαλπία (H) του συστήματος. Η εργασία καθιερώνει τον τρόπο μελέτης αυθόρμητων μοναδιαίων συστημάτων όταν διέρχονται μια αυθόρμητη διαδικασία μετασχηματισμού.
Keywords: παραγωγή εντροπία; διαδικασία στερεοποίησης