Αναγνώριση ασφαλτικών αστοχιών μέσω τηλεπισκόπησης - Κυπριανού, Τερέζα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ένα συχνό φαινόμενο των οδικών δικτύων είναι η παρουσία ελαττωματικών ασφαλτικών επιφάνειών. Η συνεχής παρακολούθηση τους μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ελαττωμάτων τους και συγκεκριμένα στη μείωση εμφάνισης αστοχιών. Οι τεχνικές της τηλεπισκόπησης δίνουν τη δυνατότητα μιας αποτελεσματικής και μη επεμβατικής μεθόδου για την έγκαιρη ανίχνευση των κατεστραμμένων οδοστρωμάτων. Η παρούσα διπλωματική παρουσιάζει μια σειρά διαφορετικών μεθοδολογιών τηλεπισκόπησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των ασφαλτικών επιφανειών. Αυτή η σειρά συμπληρώνεται με τη χρήση επίγειων φασματικών δεδομένων εξετάζοντας ελαττωματικές ασφαλτικές επιφάνειες διαφορετικής ηλικίας. Ως αποτελέσματα λήφθηκαν οι φασματικές διαφορές μεταξύ των ηλικιών κατασκευής, αλλά και διαφορές μεταξύ ελαττωματικών και ακέραιων οδοστρωμάτων. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν αρκετοί δείκτες διαχωρισιμότητας μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος που θα μπορούσε να διακρίνει τα ελαττώματα των οδοστρωμάτων της ασφάλτου. Κάθε ασφαλτική επιφάνεια παρουσιάστηκε σε ένα κάνναβο φωτογραφικής απεικόνισης, επιλέγοντας τον κατάλληλο δείκτη διαχωρισιμότητας, τη φασματική διαφορά 1750 - 460nm, ο οποίος μπορούσε να διακρίνει την παρουσία ρωγμών στο οδόστρωμα. Τέλος, αρκετοί ήταν οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα της απεικόνισης, όπως οι κηλίδες λαδιών από τα αυτοκίνητα ή ακαθαρσίες που δεν απομακρύνονταν εντελώς από τις περιοχές μελέτης.
Keywords: Φασματική βιβλιοθήκη; Δείκτης διαχωρισιμότητας; Ελαττώματα ασφαλτικών επιφανειών; Φασματοραδιόμετρο; Spectral library; Index separability; Asphalt surface defects; Spectrο-radiometer