Διερεύνηση της εδαφικής μικροπανίδας και μικροβιόκοσμου σε Κυπριακούς Αμπελώνες - Μαυρονικόλα, Αναστασία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στην Κύπρο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η μελέτη εις βάθος του αντικειμένου αυτού. Η παρούσα μελέτη στόχο έχει την διερευνηση της παρουσίας τόσο μικροπανίδας όσο και μικροχλωρίδας σε εδάφη κυπριακών αμπελώνων. Σκοπός της μελέτης είναι η συλλογή 50 δειγμάτων εδάφους από αμπελώνες, σε διαφορετικά υψόμετρα της Κύπρου, και αξιολόγηση τους όσον αφορά το είδος του εδάφους, το pH, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, την πληθυσμό αρθρόποδων (έντομων και ακάρεων) και νηματωδών καθώς και την πληθυσμιακή παρουσία μικροβιώματος εδάους, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ακολούθως, γίνεται μια εκτενής περιγραφή και ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα κυπριακά εδάφη αμπελώνων, βασισμένη στο έδαφος και την βιοποικιλότητα του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα έδαφη των κυπριακών αμπελώνων στην πλειοψηφία τους είναι αργιλώδης. Η παρουσία αρθροπόδων και νηματωδών ήταν εμφανώς αυξημένη τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Η αυξηση αυτή πιθανόν να οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν στο νησί αφού βοήθησαν στην αύξηση και ανάπτυξη των φυτών καθώς επίσης και στην δραστηριοποίηση του μικροβιόκοσμου στο έδαφος εξαιτίας την αύξησης της εδαφικής υγρασίας. Στα δείγματα δεν καταγράφηκε η παρουσία της ριζόβιας μορφής φυλλοξήρας, ενώ καταγράφηκε αριθμός φυτοπαρασιτικών νηματωδών του γένους Xiphinema και Meloidogyne.
Keywords: Μικροπανίδα; Μικροχλωρίδα; Αμπελώνας; Κύπρος; Cypriot vineyards; Soil content