Μελέτη τεκτονικών μετατοπίσεων με χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων GNSS στην περιοχή της Λεμεσού για την περίοδο 2014-2015 - Χατζηνικολάου, Μάριος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα παρακολουθήσουμε και θα αναλύσουμε τις μικρομετακινήσεις στους μόνιμους σταθμούς του δικτύου της ΑΗΚ και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και συγκεκριμένα τις περιόδους όπου παρατηρήθηκαν οι 2 σχετικοί ισχυροί σεισμοί στην Πάφο και στην Λεμεσό, η πρώτη την 15-04-2015 και η δεύτερη στις 21-07-2015. Η ανάλυση έγινε με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογισμικού της εταιρείας Leica (Leica Geo-Office) το οποίο χρησιμοποιείται για ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων. Οι μόνιμοι σταθμοί των δικτύων που εξετάζουμε είναι κατανεμημένοι ομοιόμορφα σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και σκοπός τους είναι να παρέχουν υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης με το σύστημα Gps και Glonass^rq περίπτωση αυτής της πτυχιακής μελετήθηκαν για μικρομετακινήσεις ο μόνιμος σταθμός του Κτηματολογίου στη Λεμεσό και ο μόνιμος σταθμός της ΑΗΚ στα Πολεμίδια καθώς και το πώς επηρεάστηκαν οι θέσεις τους από αυτούς του 2 σεισμούς. Αρχικά πάρθηκαν δεδομένα από αυτούς τους φορείς για τους σταθμούς ενδιαφέροντος. Τα δεδομένα επεξεργασίας είναι σε μορφή Rinex έτσι ώστε το λογισμικό να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια και αφού έχουν πάρθηκαν δεδομένα για αυτές τις περιόδους (σημείωση έπρεπε να υπάρχει επίσκεψη στους φορείς αυτούς για παροχή των δεδομένων ανά 3μηνία δια τον λόγο πως αρχείο υπήρχε μόνο για τους τελευταίους 3 μήνες, λόγω αποθηκευτικού χώρου) άρχισε η επεξεργασία και η ανάλυση. Η επίλυση των μετρήσεων έγινε στο σύστημα ITRF 2008. Οι συντεταγμένες του μόνιμου σταθμού αναφοράς NICO πάρθηκαν από το μόνιμο δίκτυο EUREF (European Reference Frame) το οποίο είναι ένα τοπικά πυκνωμένο μέρος του δικτύου της IGS και συμπεριλαμβάνει 160 μόνιμους σταθμούς αναφοράς GPS και περιέχει όλους τους σταθμούς της IGS. Στη συνέχεια ακολούθησε η επεξεργασία των μετρήσεων στο λογισμικό Leica Geo Office. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων που επεξεργαστήκαμε δείχνουν μικρομετακίνησεις σε διάφορες διευθύνσεις όπου η μεγαλύτερη συναντάται στο υψόμετρο.
Keywords: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου; Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας; Σεισμός; Λογισμικό Leica Geo-Office