Αξιολόγηση της εφαρμογής του ACC στην απόκριση φυτών Arabidopsis έναντι του μύκητα Verticillium dahliae - Κομνηνάκη, Κρυσταλλία (My University, 2023)
Ο μύκητας Verticillium dahliae είναι ένα εδαφογενές παθογόνο που προκαλεί αδρομύκωση σε μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών. Το εύρος των ξενιστών του ξεπερνάει τα 200 είδη παγκοσμίως και σε αυτό συγκαταλέγονται καλλιέργειες υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος όπως τομάτα, πιπεριά, αγκινάρα, μελιτζάνα, ελιά, φράουλα, ηλίανθος, βαμβάκι και ξυλώδη πολυετή φυτά. Τα φυτά που προσβάλλονται από το παθογόνο παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν μαράνσεις, χλωρώσεις στα φύλλα, μεταχρωματισμό του ξυλώματος, πρώιμη γήρανση, μειωμένη απόδοση παραγωγής και νέκρωση. Το παθογόνο σχηματίζει εξειδικευμένες κατασκευές, τα μικροσκληρώτια, που του επιτρέπουν να επιβιώνει στο έδαφος για μεγάλα χρονικά διαστήματα απουσία ευπαθούς ξενιστή. Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση του βασίζονται κυρίως σε προληπτικά μέτρα και δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του μετά την προσβολή και την εγκατάσταση του στους αγγειακούς ιστούς των φυτών. Ως εκ τούτου η εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του έχει ιδιαίτερη σημασία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη των αμυντικών μηχανισμών των φυτών και η κατανόηση τους, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αξιοποίηση τους για την ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης των φυτοπαθογόνων που να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Keywords: Arabidopsis thaliana; Verticillium dahliae; εδαφογενής μύκητας; ACC (1‑aminocyclopropane‑1‑carboxylic acid); αιθυλένιο; σαλικυλικό οξύ; ιασμονικό οξύ; αμπσισικό οξύ; Arabidopsis thaliana; Verticillium dahliae; soil-born fungus; ACC (1‑aminocyclopropane‑1‑carboxylic acid); ethylene; salicylic acid; jasmonic acid; abscisic acid