Διερεύνηση της σχέσης ύπνου και κατάθλιψης σε ενήλικες - Νικολάου, Σαββίνα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των μελετών που έχουν διεξαχθεί για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης. Ο λόγος που υποκίνησε την διερεύνηση αυτού του φαινομένου, είναι η αύξηση του ποσοστού των καταθλιπτικών επεισοδίων, μια αύξηση που είναι ακόμα πιο έντονη και ανησυχητική για εφήβους και παιδιά. Το πρόβλημα εστιάζεται σε τρεις παράγοντες: ύπνο το άγχος και τον παράγοντα BDNF, ενώ επιχειρείται και η διερεύνηση της έκκρισης αδενοσίνης, ως ρυθμιστικός παράγοντας του ύπνου στην κατάθλιψη. Η εργασία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα καίρια ερευνητικά ερωτήματα, και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη μεταβολή του ύπνου στην καταθλιπτική διαταραχή και του ρόλοτ του παράγοντα BDNF, της αδενοσίνης και του άγχους στην κατάθλιψη.
Keywords: Βιβλιογραφική ανασκόπηση; Ύπνος; Κατάθλιψη; BDNF