Κοινωνικές αναπαραστάσεις των ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου : η περίπτωση του ‘Choose4Cyprus - Φωτιάδου, Εύρη (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου,Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο ‘Κοινωνικές Αναπαραστάσεις των Ηλεκτρονικών Συμβούλων Ψήφου: Η περίπτωση του ‘Choose4Cyprus’’ εκπονήθηκε από την Εύρη Φωτιάδου , φοιτήτρια του Η’ εξαμήνου του τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Δρ. Βασιλικής Τρίγκα και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013. Οι Ηλεκτρονικοί Σύμβουλοι Ψήφου είναι διαδικτυακά εργαλεία τα οποία συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων/υποψηφίων με τις θέσεις των χρηστών, δίνοντας μια σύσταση ψήφου. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στον τρόπο που οι χρήστες αναπαριστούν και νοηματοδοτούν αυτά τα εργαλεία, μέσα από την περίπτωση του κυπριακού Συμβούλου Ψήφου ‘Choose4Cyprus’ το οποίο δημιουργήθηκε για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013.Τα εργαλεία αυτά έχουν διαδοθεί ευρέως σε αρκετές χώρες, κι έτσι έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας για πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνικούς ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και ειδικούς επιστήμονες. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία όμως, πραγματεύεται κυρίως την αντικειμενικότητα, τον αντίκτυπο και τη χρησιμότητα των εργαλείων όπως διατυπώνεται από τους ερευνητές, αγνοώντας την άποψη των ίδιων των χρηστών. Η αναγκαιότητα της παρούσας πτυχιακής, έγκειται στο γεγονός ότι ερευνά την άποψη και την κατανόηση των ίδιων των χρηστών γι’ αυτά τα εργαλεία, καλύπτοντας έτσι το κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία. Για τη διερεύνηση αυτού, χρησιμοποιείται η θεωρία των κοινωνικών αναπαραστάσεων αφού αποτελεί τη βάση για τη νοηματοδότηση των χρηστών. Για τη συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκαν εννέα ομάδες εστίασης και το δείγμα αποτέλεσαν πενήντα-ένα συμμετέχοντες ηλικίας 18-53 ετών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι χρήστες αναπαριστούν το εργαλείο ως μια χρήσιμη πυξίδα στην εκλογική διαδικασία αφού συμβάλλει στην πολιτική πληροφόρηση. Εντούτοις, στέκονται κριτικά απέναντι του και εντοπίζουν την πιθανότητα χειραγώγησης και παραπλάνησης. Επιπρόσθετα, οι χρήστες εμπιστεύονται το εργαλείο όταν η σύστασή του επαληθεύει την προϋπάρχουσα επιλογή ψήφου τους, ενώ όταν την διαψεύδει, την καταλογίζουν στον προβληματικό σχεδιασμό του εργαλείου. Τέλος, αναφέρονται σε ελλείψεις και αδυναμίες του εργαλείου προς διόρθωση, τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην παρουσίαση οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στον μελλοντικό σχεδιασμό.
Keywords: Choose4Cyprus; Social representations; VAAs