Αξιολόγηση εντύπων ενημέρωσης με τη χρήση συμβόλων mulberry από φροντιστές και άτομα με αφασία - Γεωργάκη, Άντρια (My University, 2023)
Εισαγωγή: Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των ασθενών με αφασία είναι περιορισμένες. Ωστόσο, με τη χρήση της Εναλλακτικής Επαυξητικής Τεχνολογίας η ποιότητα ζωής των ατόμων με αφασία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, καθώς, μέσα από τη χρήση συμβόλων το άτομο μπορεί, όχι μόνο να συμμετέχει στις καθημερινές του δραστηριότητες και κατ’ επέκταση στην προσωπική του ζωή, αλλά και του παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει σε έρευνες. Μέσα από τη χρήση των συμβόλων, τα άτομα μπορούν να κατανοούν τα έντυπα ενημέρωσης για την ενεργή συμμετοχή τους σε έρευνες αλλά και θεραπείες Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η χρήση εντύπων ενημέρωσης τριών τύπων από φροντιστές ατόμων με αφασία αλλά και -κυρίως- από τα ίδια τα άτομα με αφασία, ούτως ώστε αυτά να μην αποκλείονται από τη διαδικασία ενημέρωσης και συγκατάθεσης. Μεθοδολογία: Η αξιολόγηση των εντύπου έγινε με μικτή μεθοδολογία και χρήση δομημένων συνεντεύξεων σε φροντιστές και άτομα με αφασία. Για τα άτομα με αφασία όλες οι ερωτήσεις ήταν κλειστού τύπου προς διευκόλυνση τους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δομημένες συνεντεύξεις σε 7 άτομα, εκ των οποίων οι 4 ήταν ασθενείς με διαφόρων τύπων αφασία και οι υπόλοιποι 3 ήταν φροντιστές τους . Τα άτομα κλήθηκαν να αξιολογήσουν: α) ένα τυπικό έντυπο ενημέρωσης, β) ένα έντυπο ενημέρωσης με πιο κατανοητή και απλοποιημένη γλώσσα και γ) ένα έντυπο ενημέρωσης με κατανοητή και απλοποιημένη γλώσσα και αντίστοιχα σύμβολα επικοινωνίας Mulberry. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με αφασία προτιμούν περισσότερο το έντυπο με το απλοποιημένο κείμενο και τα σύμβολα Mulberry. Αντίθετα, οι φροντιστές τους υποστηρίζουν ότι αυτό το έντυπο δεν θα ήταν τόσο βοηθητικό για τα άτομα με αφασία. Την προτίμηση τους στο έντυπο με πιο απλοποιημένη γλώσσα έδειξαν οι φροντιστές των ατόμων με αφασία. Συμπεράσματα: Το έντυπο με απλοποιημένη γλώσσα προτιμάται από τους φροντιστές, εφόσον χρησιμοποιεί πιο απλή και κατανοητή γλώσσα. Το έντυπο με απλοποιημένη γλώσσα και τα σύμβολα Mulberry προτιμάται από τα άτομα με αφασία, εφόσον είναι εύκολο στην ανάγνωση και την κατανόηση. Επομένως οι απόψεις ασθενών και φροντιστών διίστανται, καθιστώντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη συμπερίληψης των ατόμων με αφασία στην ανάπτυξη υλικού που απευθύνεται σε αυτά.
Keywords: αφασία; έντυπο συγκατάθεσης; σύμβολα; επαυξητική εναλλακτική επικοινωνία; φροντιστές; aphasia; consent form; symbols; augmentative alternative communication; caregivers