Σύγκριση των προνοιών αντισεισμικού σχεδιασμού κτηρίων οπλισμένου σκυροδέματος των υφιστάμενων Ευρωκωδίκων 2 και 8 με αυτές των Ευρωκωδίκων δεύτερης γενιάς - Αριστείδου, Ίκαρος (My University, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές για τον αντισεισμικό σχεδιασμό κτηρίων, με κύρια έμφαση στη σύγκριση των υφιστάμενων και νέων προτύπων της δεύτερης γενιάς των Ευρωκωδίκων. Στόχος είναι να αξιολογηθούν οι αλλαγές στους κανονισμούς όσον αφορά τα τοιχώματα, τα υποστυλώματα και τις δοκούς, καθώς και η επίδρασή τους στην αντισεισμική αντοχή των κατασκευών. Στο πρώτο μέρος, εξετάζεται η σημασία των τοιχωμάτων, υποστυλωμάτων και δοκών στον αντισεισμικό σχεδιασμό, εστιάζοντας στις βασικές σεισμικές τους ιδιότητες και τη συμβολή τους στη σταθερότητα και αντοχή των κτηρίων. Η μελέτη, αναλύει επίσης, την εφαρμογή των Ευρωκώδικων 2 και 8 δεύτερης γενιάς και τη σύγκριση τους με τις υπάρχουσες προδιαγραφές, εστιάζοντας στους τρόπους που αυτές επηρεάζουν την εκτίμηση της σεισμικής αντίστασης. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις νέες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας μέσω της βελτίωσης των χαρακτηριστικών των δομικών στοιχείων. Επιπλέον, εξετάζεται η αλλαγή των κανονισμών για τον προσδιορισμό της σεισμικής αντίστασης και η αναγκαία ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της επανεξέτασης των παραμέτρων του σχεδιασμού. Στο τελευταίο μέρος της μελέτης, πραγματοποιείται σύγκριση των αποτελεσμάτων από τις δύο εκδοχές των κανονισμών, προτείνοντας τις κατάλληλες βελτιώσεις στον σχεδιασμό των κτηρίων, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Keywords: αντισεισμικός σχεδιασμός κτηρίων; αντοχή κτιρίων