Διερεύνηση του βαθμού εικονικότητας των συμβόλων Talking Mats συγκριτικά με τα ParticiPics - Καδή, Ευγενία (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η εικονικότητα των διαφόρων τύπων συμβόλων της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας άρχισε να ερευνάται αρκετά κυρίως την δεκαετία του 90. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει μεγάλο εύρος βιβλιογραφίας για την εικονικότητα των συμβόλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και δημοσιευθεί την τελευταία δεκαετία. Σκοπός: Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η εικονικότητα των συμβόλων Talking Mats σε σύγκριση με αυτή των συμβόλων ParticiPics. Τα ερευνητικά ερωτήματα ήταν: (1) Ποιος είναι ο βαθμός εικονικότητας των συμβόλων Talking Mats σε σύγκριση με τα ParticiPics; (2) Ποιος είναι ο βαθμός εικονικότητας των Talking Mats και ParticiPics στις διάφορες γραμματικές κατηγορίες λέξεων; (3) Ποια είναι η άποψη των συμμετεχόντων αναφορικά με τη σχέση του χρώματος στην εικονικότητα των δύο συνόλων συμβόλων; Μεθοδολογία: Η συλλογή των δεδομένων έγινε τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ημι-δομημένη συνέντευξη με δυο ερωτήσεις και παρουσίαση δυο power point με τα γραφικά σύμβολα του κάθε συνόλου σε διαφορετική σειριοθέτηση. Για την συλλογή των ποσοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Likert (1-5). Οι συμμετέχοντες ήταν 20 πρωτοετείς φοιτητές λογοθεραπείας με μέση ηλικία 19 ετών και χωρίς κάποια διαταραχή ή νευρολογική βλάβη. Αποτελέσματα: Τα ευρήματα για το πρώτο ερευνητικό ερώτημα ήταν ότι ο βαθμός εικονικότητας των συμβόλων Talking Mats ήταν 5, ενώ των ParticiPics ήταν 4,5. Όσον αφορά το δεύτερο ερευνητικό ερώτημα τα ευρήματα ήταν ότι η εικονικότητα των ουσιαστικών στα σύμβολα Talking Mats ήταν 4, ενώ στα ρήματα 5. Η εικονικότητα αντιθέτως, των ουσιαστικών στα σύμβολα ParticiPics ήταν 5, ενώ στα ρήματα 4,5. Τα ευρήματα για το χρώμα των συμβόλων ήταν ότι 16 στους 20 συμμετέχοντες απάντησαν θετικά, δηλαδή ότι το χρώμα συμβάλλει στην αναπαράσταση της σχέσης συμβόλου και έννοιας. Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στο βαθμό εικονικότητας των συμβόλων Talking Mats και ParticiPics ούτε ανάμεσα στα ουσιαστικά και ρήματα των δύο αυτών συνόλων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες για τα συγκεκριμένα σύνολα συμβόλων.
Keywords: Υποβοηθούμενα σύμβολα; Σύμβολα Talking Mats; Σύμβολα ParticiPics; Εικονικότητα; Aided symbols; Talking Mats symbols; ParticiPics symbols; Iconicity