Τεχνολογικές παρεμβάσεις υποστήριξης γονέων και παιδιών στο φάσμα του αυτισμού κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 - Βασκανά, Ιωάννα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή στο φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) μπορεί να έχουν μεγάλες δυσκολίες όταν αλλάζουν οι συνήθειες τους και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική ευημερία τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των γονιών τους. Τέτοιες αλλαγές έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, και για αυτό είναι σημαντικό να εξεταστούν μελέτες που μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε παιδιά και γονείς με αυτισμό προκειμένου να προσαρμοστούν στην πανδημία της νόσου COVID-19. Επίσης ίδιες παρεμβάσεις μπορούν να προσφέρουν ετοιμότητα και για άλλες μελλοντικές καταστάσεις καθώς κάποια στιγμή η πανδημία θα καταλήξει σε επιδημική μορφή αλλά οι παρεμβάσεις θα μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση (ανασκόπηση , εκτίμηση) αποτελεσματικών τεχνολογικών παρεμβάσεων σε παιδιά με ΔΑΦ και στις οικογένειές τους για την κατάλληλη προσαρμογή τους στην πανδημία. Υλικό και Μέθοδος: Για αυτήν την συστηματική ανασκόπηση η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PubMed και google scholar) με λέξεις κλειδιά (asd or autism or spectrum disorder) και (interventions or parent training or telehealth ) και (covid19 or pandemic ) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 12 μελέτες, κατά την περίοδο 2020-2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Οι γονείς/φροντιστές που παρακολουθούσαν τα προγράμματα υποστήριξης/εκπαίδευσης και έδωσαν στο παιδί τους την δυνατότητα για εξ αποστάσεως θεραπεία έχουν καταφέρει να διατηρήσουν της δεξιότητες που είχε αναπτύξει το παιδί τους σε σχέση με τις οικογένειες που δεν λάμβαναν θεραπεία. Συμπεράσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η τηλε-υγεια μπορεί να επιφέρει αρκετά στην υποστήριξη του αυτισμού και μπορεί να φανεί αντάξια της δια ζώσης θεραπείας.
Keywords: Διαταραχή στο φάσματος του αυτισμού; Εκπαίδευση γονέων; Παρέμβαση; Εξ αποστάσεως θεραπεία; Covid 19; Autism; Spectrum disorder; Parent education; Interventions; Telegrams; Covid 19