Ανάπτυξη τηλεσκοπικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό υπέδαφων αρχαιολογικών κατάλοιπων - Αγαπίου, Άθως (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η επισκόπηση μιας περιοχής, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ότι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αρχαιολογική έρευνα. Ιδιαίτερα δε, η εκτόξευση των πρώτων πολυφασματικών και υπερφασματικών δορυφόρων αλλά και των δορυφόρων υψηλής ευκρίνειας, δείχνουν ότι η αρχαιοτηλεπισκόπηση μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία στην αρχαιολογική εξερεύνηση. Η παρούσα διατριβή αποσκοπεί στη μελέτη υπεδάφιων αρχαιολογικών καταλοίπων, σε εκτάσεις που καλύπτονται με βλάστηση, με την υποστήριξη επίγειων και δορυφορικών τηλεπισκοπικών δεδομένων. Για τους σκοπούς της έρευνας πραγματοποιήθηκαν επίγειες μετρήσεις σε ελεγχόμενα πεδία, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της διατριβής, σε όλο το φαινολογικό κύκλο ανάπτυξης των φυτών. Παράλληλα έγινε μελέτη σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη (Κύπρος, Ελλάδα, Ουγγαρία). Η έρευνα στηρίχθηκε σε μετρήσεις ανακλαστικότητας της βλάστησης με τη βοήθεια επίγειων φασματοραδιομέτρων αλλά και σε διάφορους πολυφασματικούς και υπερφασματικούς δορυφόρους (Landsat TM / ETM+, Hyperion, Chris Proba, GeoEye-1 κ.τ.λ.). Η μελέτη έρχεται να συμβάλλει σημαντικά ως προς την αναγνώριση διαφοροποιήσεων της βλάστησης με την ανάπτυξη ενός νέου δείκτη βλάστησης ενώ ταυτόχρονα κατόρθωσε να προσδιορίσει τα χρονικά όρια στα οποία αυτές οι διαφοροποιήσεις μεγιστοποιούνται. Επιπλέον η παρούσα διατριβή εισάγει και υλοποιεί για πρώτη φορά την έννοια της «Πειραματικής Αρχαιοτηλεπισκόπησης». Η διατριβή ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη μιας προτεινόμενης μεθοδολογίας η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου η χωρική ανάλυση δεν είναι επαρκής για να στηρίξει την φωτοερμηνευτική διαδικασία. Η προτεινόμενη μεθοδολογία στηρίζεται στο σύνολο της μελέτης που έγινε στο πλαίσιο της διατριβής και μπορεί να εφαρμοστεί με πληροφορίες που βρίσκονται στην ίδια την εικόνα.
Keywords: Τηλεπισκόπηση; Τηλεπισκόπηση - Επεξεργασία δεδομένων; Αρχαιότητες--Κύπρος--Αρχαιολογικοί χώροι; Αρχαιότητες--Ελλάδα--Αρχαιολογικοί χώροι; Αρχαιότητες--Ουγγαρία--Αρχαιολογικοί χώροι; Remote Sensing; Remote sensing--Data processing; Antiquities--Cyprus--Archaeological sites; Antiquities--Greece--Archaeological sites; Antiquities--Hungary--Archaeological sites