Η προθήκη προβιοτικών μικροοργανισμών και πρεβιοτικών στη μαύρη σοκολάτα και οι θετικές επιδράσεις στην υγεία του καταναλωτή - Κλείτου, Δωροθέα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην εν λόγω εργασία μελετάται η περίπτωση προσθήκης και τυχόν επιβίωσης των προβιοτικών μικροοργανισμών στη μαύρη σοκολάτα και η περιεκτικότητα πρεβιοτικών μετά από παρατεταμένη αποθήκευση, μέσα από σχετικές έρευνες. Μελετήθηκαν όλες οι πιθανές αλλαγές στη σοκολάτα που προέκυψαν, όσο αφορά την επιβίωση των ζωντανών μικροοργανισμών, αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Τα βιοδραστικά συστατικά του κακάο, πολυφαινόλες, και κυρίως τα φλαβονοειδή, οφείλονται στις θετικές επιδράσεις που επιφέρουν στην υγεία του καταναλωτή. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των μελετών, η εργασία αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί εξαιρετικός φορέας για την επιβίωση των προβιοτικών μικροοργανισμών και πρεβιοτικών, κυρίως των βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ινουλίνης αντίστοιχα.
Keywords: Προβιοτικά; Πρεβιοτικά; Μαύρη σοκολάτα; Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά; Πολυφαινόλες; Φλαβονοειδή; Probiotics; Prebiotics; Dark chocolate; Organoleptic characteristics; Polyphenols; Flavonoids