Συμπτώματα άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης σε επαγγελματίες υγείας μονάδων εντατικής θεραπείας - Γεωργίου, Ερατώ (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Οι επαγγελματίες υγείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας επηρεάζονται συνεχώς από άγχος στο εργασιακό περιβάλλον τα αίτια του οποίου εστιάζονται κυρίως στον φόρτος εργασίας, στο μειωμένο προσωπικό και στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών. Λόγω της εξαντλητικής και αγχωτικής εργασίας, αυτοί οι επαγγελματίες είναι πιθανό να αναπτύξουν εργασιακό άγχος, το οποίο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout). Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώνεται στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του άγχους και της συχνότητας εμφάνισης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης σε επαγγελματίες υγείας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Υλικό - Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020 από στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cohrane και Cinahl. Επίσης, αναζητήθηκαν δεδομένα στα ελληνικά περιοδικά «Νοσηλευτική», «Νοσηλεία και Έρευνα» . Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν "stress and burnout syndrome" AND "critical care OR intensive care" AND "Healthcare Professionals" . Οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς. Σχετικά άρθρα αναζητήθηκαν επίσης με χειροκίνητη σάρωση και στη βιβλιογραφία (παραπομπές) των άρθρων που επιλέγηκαν κατά την πρώτη αναζήτηση. Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλήφθησαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2015 μέχρι και το 2019 και η γλώσσα δημοσίευσης είναι η ελληνική ή η αγγλική. Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας προέκυψαν 428 άρθρα. Ακολούθως, με την χρήση των περιορισμών της μηχανής αναζήτησης (limits: publication dates: last 5 years, Language: English), προέκυψαν 243 άρθρα. Τα άρθρα αυτά μελετήθηκαν αρχικά από τον τίτλο και την περίληψη και απορρίφθηκαν 210 άρθρα τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή ήταν άσχετα με το θέμα της παρούσας εργασίας. Τα 33 άρθρα που απέμειναν μελετήθηκαν πλήρως και από αυτά απορρίφθηκαν ακόμα 25 άρθρα, αφού δεν πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν. Από την βιβλιογραφία των 8 άρθρων, βρέθηκαν ακόμα 2 σχετικά άρθρα τα οποία συμπεριλήφθηκαν τελικά. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στην παρούσα ανασκόπηση. Συμπεράσματα: Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα συστήματα υγείας και επηρεάζει σχεδόν όλα τα προφίλ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αν και η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που βασίζεται σε στοιχεία, δεν υπάρχει ακόμα συστηματική προσέγγιση όσον αφορά πρόληψη. Ως εκ τούτου, πρέπει να παρέχονται στους επαγγελματίες υγείας, ειδικά σε εκείνους που βρίσκονται σε πολύ απαιτητικές θέσεις, δραστηριότητες για τη μείωση του άγχους και η συχνότητα της εμφάνισης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης
Keywords: Άγχος; Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης; Εντατική θεραπεία; Επείγουσα θεραπεία; Επαγγελματίες υγεία; Stress and burnout syndrome; Intensive care or critical care; Ηealthcare professionals